Slavní čeští sportovci přišli o miliony. Uvěřili pohádce o novém vynálezu

Další obří podvod. A bohužel v něm znovu utopila peníze řada úspěšných českých sportovců. Celková škoda přesahuje dvě miliardy korun.

i Zdroj fotografie: Sandro Halank / Creative Commons / CC - BY - SA
                   

Hašek, Salfický, Vrbata, Hradilek, Ondra…Ti a mnozí další uvěřili snadnému výdělku. Podle soudu ale šlo o podvod nehorázných rozměrů. Podnikatel Jiří Kubíček si má za podvedení tisícovek klientů své investiční firmy WSM odsedět osm let a zaplatit pokutu 15 milionů korun. Verdikt není pravomocný.

Hašek investoval 52 milionů

Mezi poškozenými je spousta známých českých sportovců. Například olympijský vítěz z Nagana Dominik Hašek. Do WSM investoval 52 milionů korun. „Bylo to před více než pěti lety. Dostal jsem se k tomu přes lidi z hokejového prostředí,“ prohlásil Hašek pro Hospodářské noviny. „V první věci bylo celkem 7801 poškozených s celkovou škodou nejméně ve výši 2,249 miliardy korun, ve druhé 316 poškozených se škodou 154 milionů,“ popsal ČTK mluvčí soudu Adam Wenig.

Dusno v hokejové extralize. Šéfové klubů jsou v klinči kvůli podvodu

WSM byla partnerem hokejového svazu, sponzorem klubů ze Zlína a Plzně, a její jméno dokonce nesla druhá nejvyšší tuzemská soutěž. Mezi oběťmi investice jsou také mistři světa Dušan Salfický, Petr Vampola, Tomáš Vlasák či trenér Josef Jandač. Své peníze do projektu vložil také lezec Adam Ondra, kajakář Vavřinec Hradilek či mistr světa v běhu na lyžích Martin Koukal.

Kubíček nabízel licence k vynálezu

Soud Kubíčkovi uložil propadnutí řady movitých věcí a také zabral věci, které předtím při trestním řízení zajistil jako výnosy z trestné činnosti. Šlo zejména o nemovitosti a peníze obchodních korporací. Kubíček zprostředkovával v letech 2012 až 2017 svým klientům v Česku či na Slovensku zřízení obchodního účtu k obchodování na devizovém trhu forex. Zájemcům nabízel licence ke svému vynálezu. Robotovi, jenž za ně měl samostatně vyhodnocovat obchodní příležitosti.

Hokejový smolař. Český reprezentant skončil znovu v krvi, naposledy počítal zuby

Podle obžaloby však Kubíčkovy firmy ze skupiny WSM nikdy roboty neměly, policie žádný takový software nedohledala. Celý systém fungoval podle státního zástupce jako tzv. letadlo a Kubíček vklady používal částečně pro sebe, částečně k tomu, aby celý systém udržel v chodu. Vedle neexistence slibovaného robota Kubíček investorům podle obžaloby záměrně zatajil i to, že k danému typu podnikání neměl potřebné povolení od České národní banky.

Na SportechŽivě jsme také psali o hokejovém smolařovi, který znovu skončil v krvi.

Co říkáte na tuto kauzu? Napište nám svůj názor do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Autor článku

Radek Bardouzl

Zobrazit další články