Dusno v hokejové extralize. Šéfové klubů jsou v klinči kvůli podvodu

Nevídaná aféra v české hokejové extralize má konečně výsledek. Ani jedna ze stran, kterých se situace týká, ale není s resultátem spokojená. Je to prý výsměch.

i Zdroj fotografie: HK Mountfield Hradec Králové
                   

Trvalo to dlouho. Rozhodnutí o trestu pro hokejový Hradec Králové je ale konečně na stole. Po patnácti měsících oznámil ředitel ligy Martin Loukota konečný verdikt. Disciplinární komise Tipsport extraligy klubu napařila pokutu ve výši dvou milionů korun a zpětně rozhodla o kontumaci čtvrtého zápasu série semifinále play off 2023. Důvod? Graeme McCormack, Martin Štohanzl a Kevin Klíma byli průběhu předloňského play off pozitivně testováni na užití zakázaných látek. Šlo prý o přípravky, které jim doporučil lékař.

Hradec: Těžká finanční rána

Hradecký Mountfield s pokutou nesouhlasí, ale odvolávat se prý nehodlá. Organizace nechce problém dále natahovat a spokojí se s uděleným trestem. Shodli se na tom i její akcionáři. „Je to pro nás v situaci, kdy složitě sháníme peníze na naplnění rozpočtu, těžká finanční rána. Musíme zabezpečit provoz klubu. Ve mně je aspoň pocit, že skončila věc, co se vlekla patnáct měsíců,“ řekl iSportu generální manažer HC Mountfield Hradec Králové Aleš Kmoníček.

Obrovská pocta. Zlatý český hokejový hrdina byl vybrán do elitní společnosti

Zcela odlišný názor mají ve Vítkovicích. „Žádné zadostiučinění to pro nás určitě není, je to spíše výsměch. Po roce a půl jsme se dozvěděli, že Hradec dostane finanční pokutu, která je směšná. Když se naplní celá hala, je to zaplacené,“ soptil sportovní ředitel Vítkovic Roman Šimíček a pokračoval: „Uvidíme, jak s tím naložíme. Zatím nevím, jestli máme nárok se odvolat a jak můžeme případně postupovat. Výsledek je ten, že s tím spokojení nejsme. Vůči našim partnerům a fanouškům to není fér.“

Vítkovice: Nejde nám o medaile

Hradci hrozil odpočet bodů, kontumace výsledků vyřazovacích bojů, při nichž Mountfield vystoupal až do finále s Třincem, či dokonce odebrání stříbra. „Řády znám, možností potrestání bylo strašně moc. Ale určitě bude mít na verdikt každý jiný názor, taky veřejnost. Je to velmi subjektivní,“ vyjádřil se Kmoníček. A měl pravdu. Vítkovický Šimíček vidí celou situaci úplně jinak. „Nejde nám o to, abychom medaile dostali my, ale aby byl konkrétní tým adekvátně potrestán,“ dodal sportovní ředitel.

Rozpoutal rvačku v národním týmu na MS. Český hokejista překonal trable a zase válí

A jak to vnímají obě kabiny? „Za mě je to smutné v tak férovém sportu jako je hokej, kde soupeře respektujete, a pak zjistíte, že hráči, proti kterým jste nastupovali, podváděli. Je to výsměch i plivnutí do tváře, které se nijak nepotrestalo,“ nechápal kapitán Ostravanů Juraj Mikuš. Jeho protějšek Tomáš Pavelka, který Hradec povede do nové sezony jako kapitán, svým vyjádřením překvapil a zároveň pobavil: „Upřímně jsem si myslel, že je kauza dávno uzavřená. Žádné spekulace se vůbec do kabiny nedostaly.“

Na SportechŽivě jsme také psali o kritice českého mistra světa v NHL.

Co říkáte na celou aféru? Napište nám svůj názor do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Autor článku

Radek Bardouzl

Zobrazit další články