Fantastický Ondřej Kratěna odchází do důchodu

                   

Česká hokejová Extraliga přišla o jednu z největších hrajících legend současnosti. Ondřej Kratěna se ve svých dvaačtyřiceti letech rozhodl odejít na zasloužený odpočinek. Nutno podotknout, že ve svém věku na to má už zcela jistě nárok, i když stále patřil mezi rozdílové hráče. Ohlédněme se proto za jeho bohatou sportovní kariérou, v níž dokázal celkem osmkrát vystoupat na úplný extraligový vrchol. Co po sobě Kratěna zanechává?

Stal se legendou v klubech, které nebyly jeho rodištěm

Ondřej Kratěna začínal s hokejovou kariérou v Olomouci, v jejíž barvách poprvé nakoukl mezi elitu v sezóně 1994/1995. Tehdy mu bylo osmnáct let a odehrál 12 zápasů, v nichž si připsal 5 bodů. Od ročníku následujícího už byl považován za velice platného hráče, o něhož se začala zajímat řada předních tuzemských celků. On se nakonec rozhodl pro Vsetín, kde se stal Nejužitečnějším hráčem a také Nejlepším nováčkem soutěže. Třikrát dokonce výrazně přispěl k zisku extraligového titulu.

Ze Vsetína po třech povedených sezónách zamířil do Sparty, která se stala jeho domovem na dlouhých jedenáct sezón, mezi nimiž si jednou odskočil na své první a zároveň poslední zahraniční angažmá ve finském Kärpät Oulu, kde ve 46 zápasech nasbíral 31 bodů a získal další titul do své už tak bohaté sbírky. Ve službách Sparty léta patřil mezi největší opory a získal také řadu týmových i individuálních ocenění. Za zmínku stojí čtyři extraligová prvenství, jedno stříbro a dvě bronzová umístění. Nic ovšem netrvá věčně a proto i jeho spojení s pražským celkem vzalo v roce 2011 za své.

Jeho poslední štací byla Škoda Plzeň, kde zůstal po dobu osmi sezón. V posledních třech dokonce plnil roli kapitána a získal si srdce tamních diváků, kteří jej dnes už považují za klubovou legendu, ačkoli velkou část své kariéry strávil v dresu jednoho z největších rivalů. Podobný příběh se odehrál i v případě Tomáše Vlasáka, který je sice odchovancem Slavie, ale Plzeňané si jej během působení za Západě Čech „přivlastnili“.

S jakými statistikami se Kratěna loučí?

Ondřej Kratěna v nejvyšší domácí soutěži odehrál dohromady úctyhodných 1163 soutěžních utkání, v nichž nasbíral 780 bodů za 340 branek a 440 asistencí. S osmi ligovými tituly na kontě je rekordmanem, dohromady mu náleží 15 medailí, mezi které přidal také bronz z mistrovství světa v roce 1997. I přes množství úspěchů i nadále zůstává skromný, což je patrné z jeho nedávného prohlášení pro novináře:

„Hokej je nádherný sport a život okolo něj fantastický. Strašně jsem si to užíval. Rekordy? Ty jsou od toho, aby se překonávaly. Někdo zase vytvoří další… Když se ohlédnu, budu vzpomínat hlavně na spoluhráče, na momenty, které jsme společně prožili. Jestli mám deset nebo dvacet medailí, to je úplně jedno. Doma ani nemám nějakou vitrínu slávy, medaile jsou v krabici.“

Foto: flickr.com

Diskuze Vstoupit do diskuze
143 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články