Imunitní systém zajišťuje naši integritu organismu, likviduje cizí a škodlivé látky a ochraňuje nás před viry a bakteriemi. Jeho funkce je tedy velmi důležitá a pokud ji nedělá správně či mu v tom něco brání, potom to na sobě můžete razantně pociťovat. Řídícím střediskem imunity jsou naše střeva, jakmile je tedy s jejich prací něco v nepořádku, potom je tělo celkově velmi unavené, snadno chytí nějakou nemoc, imunita je oslabena, a to vše provázejí nepříjemné bolesti žaludku a kožní potíže. Každý má tyto projevy malinko jiné, co je ale hlavní, vrátit střevům a tedy i imunitě její správnou funkčnost. Což s tímto nápojem půjde snadno.
Dobré bakterie pomohou
Naše střeva a obecně zažívání je plné přátelských bakterií, které se podílejí na rozkladu potravin a správné funkci našeho organismu. Pokud jich není dostatek dochází k výše zmíněným problémům. Jakmile tomu tak je, je potřeba doplnit jejich řady. Najdeme je třeba v jablečném octu, ve kterém je kyselina octová, jež ničí škodlivé bakterie a doplňuje řady těch dobrých. Stejně tak kurkuma je velmi účinná hlavně na záněty – má vysoký podíl antioxidantů, které bojují v náš prospěch. Dále je tu kajenský pepř se silnými antiseptickými a protizánětlivými schopnostmi. A právě všechny tyto suroviny najdete v našem receptu, který pomůže uklidnit celý váš imunitní systém, podpoří trávení a metabolismus a dodá probiotika do vašich střev. Umí zastavit i pálení žáhy a další ošemetné problémy s trávením.
Potřeby:
- 1x čajová lžička práškové kurkumy
- 4x čajové šálky převařené vody
- ¼ šálku jablečného octa v bio kvalitě
- 1/8 čajové lžičky kajenského pepře
- ¼ šálku medu
Postup:
- Ještě teplou nebo znovu ohřátou převařenou vodu v hrnci doplníme medem. Dávejte pozor, aby voda nebyla horká, jinak by vitamínům v medu uškodila.
- Až se med rozpustí, přidáme do směsi zbytek ingrediencí.
- Počkáme do vychladnutí a poté uložíme do lednice alespoň na 2 hodiny.
- Pijte panák nápoje 1x ráno přibližně pět po sobě jdoucích dnech.