Konzumace vajec má blahodárné účinky na lidský organismus. Stala se z něj takřka superpotravina

                   

Vejce v minulosti neměla zrovna dobrou pověst. Nyní se však považují takřka za superpotravinu.

Vejce. Jednu dobu byla zatracovaná a nežádoucí. Dnes jsou však považované za skvělý zdroj živin. Ve skutečnosti jsou vejce pro zdraví velmi vhodná. Pokud jste se tedy vajíčkům doteď spíše vyhýbali, přinášíme vám rovnou pět důvodů, proč byste je měli opět zařadit do svého jídelníčku.

Nejlevnější zdroj bílkovin

Ano, i kdybyste si kupovali bio vejce, jde stále o nejlevnější zdroj bílkovin. A takové vejce vám dodá šest gramů vysoce kvalitních bílkovin. Což znamená, že obsahuje všechny aminokyseliny, které musíte z potravy získat, stejně jako maso. Protein je také považován za nejvíce „sytící“ (uspokojující) ze všech živin. A pamatujte, že asi polovina bílkovin je ve žloutku, nejen v bílcích, jak by se mohlo podle názvu zdát.

iZdroj fotografie: Pixabay

Ideální je vejce snídat. Jejich konzumací totiž oddálíte hlad. Jsou mnohem ideálnější snídaní než palačinky nebo bagety. Podle některých studií jsou lidé, kteří snídají vajíčka spokojenější a mají nižší hladinu hladových hormonů v oběhu. Navíc takové lidé k obědu a vlastně po celý den snědí méně potravin než ti, kteří snídají pečivo. Tudíž vám vejce ke snídani vlastně zaručí, že se nebudete po zbytek dne přejídat.

Chrání oči před světlem

Vejce jsou bohatá na lutein, žlutý pigment, který je koncentrovaný v sítnici oka. Lutein pomáhá chránit oči před makulární degenerací, hlavní příčinou ztráty zraku. Chrání také před poškozením každodenním modrým světlem vyzařovaného ze smartphonů, tabletů a počítačů. Ačkoli je výzkum modrého světla stále na počátku, někteří se obávají, že může přispět k riziku rakoviny, obezitě a očním onemocněním. Lutein vajíčka se nachází ve žloutku – další důvod, proč jíst celé vejce, nejen bílek.

iZdroj fotografie: Pixabay

Vajíčka byla obviňována ze zvýšení cholesterolu a rizika srdečních onemocnění. Nyní je již jasné, že cholesterol z vajec není nebezpečný. Navíc si díky konzumaci vajec udržíte svalovou hmotu. Tu začne tělo ztrácet kolem třiceti let věku, a to až o pět procent za deset let. Ztráta svalové hmoty může způsobit, že se budete cítit slabí a sníží se vaše výdrž. Cvičení, zejména silový trénink, vám pomůže uchovat část tohoto svalu, ale klíčový je dostatek bílkovin. Vejce obsahují vysoce kvalitní bílkoviny, které opravují svaly po cvičení a pomáhají je obnovit.

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články