Příběh Paola Barilly: Bývalý jezdec F1 zbohatl na těstovinách

Ve Formuli 1 příliš nezazářil, přesto zná jeho příjmení celý svět. Jaký je příběh italského podnikatele Paola Barilly?

i Zdroj fotografie: Minardi
                   

Jen závodník se může pochlubit tak zářnou kariérou po konci v motorsportu. Příjmení dnes dvaašedesátiletého Paola Barilly však zná bez nadsázky celý svět. Vraťme se však na začátek celého příběhu, tedy k rozkvětu nové generace italských jezdců na počátku 80. let. Barillova závodnická dráha započala v roce 1975, kdy zvítězil v italském motokárovém mistrovství do 100 ccm. O pět let později již závodil v tehdejším místním šampionátu Formula Fiat Abarth ve stejnojmenném voze.

Trvalo pouhý rok, než se propracoval až do Formule 3. V ní zazářil, sbíral vítězství a vysloužil si smlouvu v týmu Formule 2 Minardi. Jeho kariéra těsně pod vrcholem však již příliš působivá nebyla. Během tří let nenasbíral v šampionátu ani bod a skončil nejlépe sedmý. Rodák z Milána naopak zaujal ve vytrvalostním závodě 24 hodin Le Mans, kterou spolu s Klausem Ludwigem a Johnem Winterem v roce 1985 ovládl.

iZdroj fotografie: Minardi

Tři roky posléze paběrkoval ve Formuli 3000 než přišla překvapivá nabídka z Formule 1. Tehdejší eso v barvách italské stáje Minardi Pierluigi Martini si totiž v jednom ze závodů poranil žebra a volba padla na Barillu, který dostal šanci ukázat se mezi elitou. V kvalifikaci však skončil až na devatenácté přece a v samotném závodě musel vinou defektu odstoupit hned v úvodním kole.

Ve Formuli 1 neuspěl

Po odchodu španělského jezdce Luise Péreze-Saly z týmu se stal v nadcházejícím ročníku Barilla novým závodníkem Minardi. Ze čtrnácti závodů však dokázal dorazit do cíle jen ve čtyřech případech, nejlépe jedenáctý. Šestkrát se navíc do velké ceny ani nekvalifikoval. V roce 1990 proto pověsil jezdeckou obuv na hřebík a začal se naplno věnovat rodinnému podniku. Tehdy devětadvacetiletý Paolo byl totiž čtvrtou generací rodiny Barillů, největšího světového výrobce těstovin.

Nejprve působil jako šéf francouzské odnože, posléze se propracoval až k roli generálního ředitele. Dnes působí jako předseda Mezinárodní organizace pro těstoviny, Italské asociace těstovinového průmyslu a viceprezident skupiny Barilla Group. Zároveň patří mezi nejbohatší italské občany, žebříček Forbes odhaduje jeho jmění na zhruba 23 miliard korun. Na závodnickou minulost a neúspěšné působení ve Formuli 1 tak může jen s úsměvem vzpomínat.

Prostředí Formule 1 nebylo pro mě, přiznává

Být ve Formuli 1 byl báječný a mimořádný zážitek. Byl to můj cíl a kdybych ho nedosáhl, o něco bych přišel. Ale pochopil jsem, že to prostředí nebylo pro mě. Neodráželo mou osobnost. Abyste se ve Formuli 1 udrželi, musíte být velmi odhodlaní. Připravení na všechno, udržovat napětí,“ přiznal po letech pro web Minardi. „Můj závodnický styl ale neměl tendenci ostatní šikanovat, mám raději spolupráci,“ zakončil.

Znáte značku těstovin Barilla?

Diskuze Vstoupit do diskuze
91 lidí právě čte
Autor článku

Tobiáš Cimrman

Zobrazit další články