Znáte sójové potraviny? Jistě ne všechny

                   

Není sója jako sója. Věděli jste, že existuje více druhů sóji? Pojďme se podívat na jejich výživového hodnoty. Pro tělo jsou skvělé!

Sójové potraviny jsou v Asii základem pro stravování asi 1500 let. Jsou přínosné pro zdraví a proto se stávají čím dál tím více oblíbenějšími i ve zbytku světa. Dalším důvodem obliby sójových potravin je rostoucí počet lidí, kteří se hlásí k rostlinnému životnímu stylu nebo k vegetariánům či veganům.

Sóju najdete v mnoha potravinách

Sója se nachází v mnoha potravinách a nápojích, někdy by vás to ani nenapadlo. Pokud však sóju vysloveně vyhledáváte, seženete sójový protein, tofu, tempeh, sójový sýr, jogurt bez mléka, zmrzlinu na bázi sóji a samozřejmě sójové mléko. Celkově je sója pro lidské tělo přínosná, pokud na ní nemáte alergii, samozřejmě. Sója má nízký obsah cholesterolu, který ucpává tepny a je bohatá na vápník. Je úplným zdrojem bílkovin pro vegetariány či vegany. Sója je také plná vitamínů a minerálů . Má vysoký obsah vlákniny.

iZdroj fotografie: Unsplash

Některé sójové potraviny jistě znáte. Víte však co je to edamame nebo miso? Edamame jsou celé, mladé sójové boby. Prodávají se v luscích nebo jako vyloupané fazolky. Jde o oblíbené občerstvení s vysokým podílem vlákniny a bílkovin. Jeden šálek edamame obsahuje 18,5 gramu bílkovin. Miso je slaná sójová pasta používaná jako základ na polévku, do omáček nebo marinád. Je vyrobená ze sójových bobů smíchaných se solí a rýží nebo jiným obilím.

Sójové mléko jistě znáte

Je jasné, že o sójovém mléku jste již slyšeli, věděli jste však, že jeden šálek má 300 mg vápníku a je bohatý na vitamíny B? Další potravinou bohatou na bílkoviny jsou sójové ořechy a podobně je na tom i tempeh. Ten ses vyrábí z vařených a fermentovaných sójových bobů, které se formují do hustého koláče. Pořídit můžete i texturovaný sójový protein, který může mít texturu podobající se masu.

iZdroj fotografie: Pixabay

Další dvě sójové potraviny také znáte. Sójová omáčka – to je koření, které se používá po celém světě na dochucování pokrmů. Tradičně se vyrábí fermentací sójových bobů, pšenice, soli za vzniku kapaliny se slanou příchutí. Tofu nebo sójový tvaroh je potraviny vyráběná lisováním sražených sójových bobů do pevných bloků. Je bohatý na kvalitní bílkoviny a vitamíny skupiny B.

Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články