Tento hormon může ničit vaše snahy hubnout. Podívejte se, jak na něj

Přejídání, hladovění, ukládání tuku či jeho spalování - o tyto úkoly se stará tzv. hormon sytosti a hladu. Když nefunguje správně, může způsobovat nekontrolovatelné změny v našem organismu.

Hlad i spalování řídí hormon leptin.

Snahy zhubnout vychází vniveč a tukové zásoby se netenčí? Je možné, že za tento stav může hormon zvaný leptin. Leptin je tvořený tukovými buňkami v tukové tkáni a v našem těle má poměrně důležité úkoly. Předně se podílí na udržování rovnováhy, omezuje náš příjem potravy a zvyšuje energetický výdej, přitom hlídá množství tuku v našem organismu. Proto ho můžete najít také pod názvem „hormon sytosti a hladu“. Je to on, kdo vysílá do našeho mozku informaci, že jsme plní, hlídá přitom úroveň naší energie a k tomu koriguje metabolismus. Souvisí i s dalšími procesy, jako je kostní metabolismus, reprodukce či poruchy příjmu potravy. Stíhá toho tedy opravdu hodně.

 

Správná hladina leptinu

Úkolem leptinu je rovněž stimulování našich tukových buněk, aby začaly vyrábět energii a tuk naopak spalovaly. Když potom dochází k přibírání, tělo vypouští do organismu více leptinu, který říká většímu počtu tukových buněk, aby spalovaly. Snaží se tím dosáhnout předchozí rovnováhy. K té ale nedojde, pokud je tukových buněk příliš, čímž dojde k narušení této funkce. A nastává tzv. rezistence na leptin. V takovém případě lidé trpící obezitou si na leptin vytvoří odolnost a jejich tělo už potom informace od něj neposlouchá. V organismu ho tak mají hodně, ale svou práci přitom nezvládá. Špatně je tomu i v opačném případě, například při poruchách příjmu potravy. Jedinci s tímto onemocněním mají všeobecně leptinu málo. Nerovnováha leptinu v těle je tedy velmi nebezpečná – a přitom může být způsobená:

  • drastickými dietami – rychlé snížení příjmu kalorií vede leptin k tomu, aby signalizoval mozku, že je nutné přijmout více jídla a zároveň se snížilo spalování tuku v těle (tím si tělo vytváří zásoby, kdyby mělo hladovění být delší)
  • potravinami s vysokým obsahem tuku
  • potravinami s vysokým obsahem cukru
  • potravinami se zpracovanými sacharidy
  • jídlem s vysokým obsahem fruktózy
Jídlo s vysoký obsahem cukru a tuku mohou leptin vyvést z rovnováhy.