Těchto 6 potravin vás dokáže ochránit před rakovinou. Vyzkoušejte je!

Z rakoviny se do jisté míry stala civilizační nemoc. Svým uspěchaným a nezdravým životním stylem ji kolikrát přímo zveme na návštěvu. Vyzkoušejte proto tyto potraviny, které vám ji spolehlivě udrží od těla.

Třešně jsou plné protirakovinných látek.

Nádorová onemocnění nejsou rozhodně žádnou prkotinou. V případě nezhoubných nádorů léčba nemusí být tak složitá, jako v případě těch zhoubných, ale tak jako tak se jedná o nemoc, kterou není radno podceňovat. Rakovina je čím dál častější, ale rovněž na ni existují různé preventivní prostředky, jak si ji udržet od těla. Jednat se může o rady jako je například vyhýbání se stresu, zdravý životní styl a rovněž konzumace některých potravin, které mohou mít protirakovinné účinky.

 

Příroda vám pomůže

I v případě rakoviny existuje přírodní způsob, jak eliminovat důsledky tohoto onemocnění. A velkou část jich můžete najít ve své vlastní kuchyni. Tyto potraviny jsou velmi důležité z hlediska živin a svých účinků na náš organismus, a proto byste denně měli jíst alespoň jednu z nich.

  1. Ořechy a semínka

Nejenom, že jsou důležitým zdrojem zdravých tuků a olejů, ale také jsou zásobárnou i jiných látek. Například mandle nebo para ořechy obsahují selen, což je látka účinkující protinádorově. Podobné vlastnosti má i vitamín E a zinek, jež najdete ve slunečnicových a dýňových semínkách. Všechny ořechy i semínka posilují imunitu a tím i vaši obranyschopnost.

Slunečnicová semínka jsou velmi zdravá.
  1. Ryby

Opět zdroj zdravých tuků, dále protizánětlivých látek, vitamínu A a D a omega-3 mastných kyselin. Na talíř si můžete dát lososa, makrelu, tuňáka, sledě nebo třeba sardinky a vždycky se dočkáte těchto živin. Určitě si ale dávejte pozor, aby ryby pocházely z volné přírody a nebyly vyhnány uměle hormony na farmách.

 

  1. Paprika

Ačkoliv paprika je nadýmavá, obsahuje mnoho vitamínu C, beta-karotenů a dalších protirakovinných látek, které vám pomohou s ochranou proti této nemoci. Především žlutá a červená paprika vám přinesou tuto imunitu.

 

  1. Houby

Především čínská medicína používá houby už mnoho set let. U nás jsou houby sice také poměrně dost rozšířené, ale ty, které mají protirakovinné schopnosti zase tolik ne. Posilují imunitu tím, že dodávají bílým krvinkám výživu v podobě beta-glukanů. Umí rovněž zmenšit dopady onkologické léčby, jako jsou nevolnosti či vypadávání vlasů. Jejich vlivem došlo ke zmenšení nádorů až o 70%. A jedná se o tyto houby:

  • shiitake
  • maitake
  • hlíva ústřičná
  • zrzek šikmý (čaga)
  • portobello
Hlívu ústřičnou si můžete pěstovat i doma.
  1. Potraviny s fialovou barvou

Purpurové potraviny jsou velmi zdraví přínosné, obsahují totiž anthokyany, které zabíjejí rakovinné buňky. Umí podpořit i činnost vnitřních orgánů a posílit imunitu. Jedná se třeba o fialové hroznové víno, lilek, červenou řepu, švestky nebo třešně a višně.

 

  1. Čaje

Přírodní sypané čaje jsou zdrojem látek tzv. katechinů. Ty jsou známé pro své schopnosti zastavit růst nádorových buněk, které by ve výsledku mohly vést až k rakovině. Studie prokázala, že čajoví nadšenci jsou preventivně chráněni proti rakovině prsu, tlustého střeva, prostaty, vaječníků, plic a žaludku. Obzvlášť účinný je zelený čaj, který obsahuje mnoho antioxidantů. Dobré účinky ale prokazují další druhy čaje, jako je černý, bílý nebo oolong.

Pravý přírodní čaj umí dělat zázraky.