Nádorová onemocnění nejsou rozhodně žádnou prkotinou. V případě nezhoubných nádorů léčba nemusí být tak složitá, jako v případě těch zhoubných, ale tak jako tak se jedná o nemoc, kterou není radno podceňovat. Rakovina je čím dál častější, ale rovněž na ni existují různé preventivní prostředky, jak si ji udržet od těla. Jednat se může o rady jako je například vyhýbání se stresu, zdravý životní styl a rovněž konzumace některých potravin, které mohou mít protirakovinné účinky.
Příroda vám pomůže
I v případě rakoviny existuje přírodní způsob, jak eliminovat důsledky tohoto onemocnění. A velkou část jich můžete najít ve své vlastní kuchyni. Tyto potraviny jsou velmi důležité z hlediska živin a svých účinků na náš organismus, a proto byste denně měli jíst alespoň jednu z nich.
-
Ořechy a semínka
Nejenom, že jsou důležitým zdrojem zdravých tuků a olejů, ale také jsou zásobárnou i jiných látek. Například mandle nebo para ořechy obsahují selen, což je látka účinkující protinádorově. Podobné vlastnosti má i vitamín E a zinek, jež najdete ve slunečnicových a dýňových semínkách. Všechny ořechy i semínka posilují imunitu a tím i vaši obranyschopnost.
-
Ryby
Opět zdroj zdravých tuků, dále protizánětlivých látek, vitamínu A a D a omega-3 mastných kyselin. Na talíř si můžete dát lososa, makrelu, tuňáka, sledě nebo třeba sardinky a vždycky se dočkáte těchto živin. Určitě si ale dávejte pozor, aby ryby pocházely z volné přírody a nebyly vyhnány uměle hormony na farmách.
-
Paprika
Ačkoliv paprika je nadýmavá, obsahuje mnoho vitamínu C, beta-karotenů a dalších protirakovinných látek, které vám pomohou s ochranou proti této nemoci. Především žlutá a červená paprika vám přinesou tuto imunitu.
-
Houby
Především čínská medicína používá houby už mnoho set let. U nás jsou houby sice také poměrně dost rozšířené, ale ty, které mají protirakovinné schopnosti zase tolik ne. Posilují imunitu tím, že dodávají bílým krvinkám výživu v podobě beta-glukanů. Umí rovněž zmenšit dopady onkologické léčby, jako jsou nevolnosti či vypadávání vlasů. Jejich vlivem došlo ke zmenšení nádorů až o 70%. A jedná se o tyto houby:
- shiitake
- maitake
- hlíva ústřičná
- zrzek šikmý (čaga)
- portobello
-
Potraviny s fialovou barvou
Purpurové potraviny jsou velmi zdraví přínosné, obsahují totiž anthokyany, které zabíjejí rakovinné buňky. Umí podpořit i činnost vnitřních orgánů a posílit imunitu. Jedná se třeba o fialové hroznové víno, lilek, červenou řepu, švestky nebo třešně a višně.
-
Čaje
Přírodní sypané čaje jsou zdrojem látek tzv. katechinů. Ty jsou známé pro své schopnosti zastavit růst nádorových buněk, které by ve výsledku mohly vést až k rakovině. Studie prokázala, že čajoví nadšenci jsou preventivně chráněni proti rakovině prsu, tlustého střeva, prostaty, vaječníků, plic a žaludku. Obzvlášť účinný je zelený čaj, který obsahuje mnoho antioxidantů. Dobré účinky ale prokazují další druhy čaje, jako je černý, bílý nebo oolong.