Slyšeli jste o čistých sacharidech? Vaše tělo je potřebuje

                   

U většiny potravin najdete na etiketě údaje o množství sacharidů. Nikde se však nedozvíte, zda se jedná o ty čisté, leckdo ani neví, co to znamená.

Mezi tzv. makronutrienty patří tuky, bílkoviny a sacharidy, ty bývají zpravidla uvedeny na obalu většiny potravin prodávaných v obchodech. Z některých etiket se také dozvíte, jaký podíl z těchto složek tvoří (ne)nasycené mastné kyseliny nebo cukry. Na žádném obalu však nevyčtete, zda se jedná o „čisté“ sacharidy, vaše tělo je přitom potřebuje pro tvorbu energie.

Jak fungují sacharidy a co jsou zač ty čisté?

Sacharidy je možné dělit na jednoduché a složité, zpravidla je naleznete v ovoci a zelenině a tělo je schopné je snadno přetvořit na energii pro svou činnost. Pokud máte nízký příjem sacharidů, využije vaše tělo na generaci síly ostatní živiny, jako jsou bílkoviny a tuky. Máte-li však příliš vysoký příjem, mohou se cukry ukládat a zvyšovat riziko vzniku cukrovky.

iZdroj fotografie: Unsplash

Čistými jsou pak takové sacharidy, které tělo doopravdy přijme, dokáže je strávit a efektivně využít při tvorbě energie. Existují metody, jak si vypočíst množství těchto látek přijímané z potravy, žádná z těchto rovnic však není oficiálně uznána, jelikož ji může ovlivnit spousta údajů. Přitom by se jednotný způsob výpočtu hodil, jelikož právě čisté sacharidy nejvíce ovlivní hladiny cukru v krvi.

Jak se staví čisté sacharidy proti ostatním?

Existují různé druhy těchto živin, především je dělíme na škrob, cukr a vlákninu, případně další. Například jsou tu takové cukerné alkoholy, které jsou hojně využívány v potravinách jako sladidla díky jejich nízkému kalorické hodnotě a tomu, že nezvyšují množství cukru v krvi. Tyto látky se do čistých sacharidů nezapočítávají, proto je potřeba je strhnout z uvedeného množství sacharidů na etiketě.

iZdroj fotografie: Unsplash

Vedle toho tu stojí i výše uvedená vláknina, která také nijak neovlivňuje obsah cukru v krvi, jelikož ji tělo neumí efektivně rozložit, aby ji využilo na tvorbu energie. Odečtením vlákniny se dostáváte blíže k číslu určujícímu množství čistých sacharidů, ne však přesně. Vláknina díky své složitosti zpomaluje proces trávení, nemusí se tak vstřebat všechny přijaté cukry z potravy.

Diskuze Vstoupit do diskuze
118 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články