Slyšeli jste o čistých sacharidech? Vaše tělo je potřebuje

                   

U většiny potravin najdete na etiketě údaje o množství sacharidů. Nikde se však nedozvíte, zda se jedná o ty čisté, leckdo ani neví, co to znamená.

Mezi tzv. makronutrienty patří tuky, bílkoviny a sacharidy, ty bývají zpravidla uvedeny na obalu většiny potravin prodávaných v obchodech. Z některých etiket se také dozvíte, jaký podíl z těchto složek tvoří (ne)nasycené mastné kyseliny nebo cukry. Na žádném obalu však nevyčtete, zda se jedná o „čisté“ sacharidy, vaše tělo je přitom potřebuje pro tvorbu energie.

Jak fungují sacharidy a co jsou zač ty čisté?

Sacharidy je možné dělit na jednoduché a složité, zpravidla je naleznete v ovoci a zelenině a tělo je schopné je snadno přetvořit na energii pro svou činnost. Pokud máte nízký příjem sacharidů, využije vaše tělo na generaci síly ostatní živiny, jako jsou bílkoviny a tuky. Máte-li však příliš vysoký příjem, mohou se cukry ukládat a zvyšovat riziko vzniku cukrovky.

iZdroj fotografie: Unsplash

Čistými jsou pak takové sacharidy, které tělo doopravdy přijme, dokáže je strávit a efektivně využít při tvorbě energie. Existují metody, jak si vypočíst množství těchto látek přijímané z potravy, žádná z těchto rovnic však není oficiálně uznána, jelikož ji může ovlivnit spousta údajů. Přitom by se jednotný způsob výpočtu hodil, jelikož právě čisté sacharidy nejvíce ovlivní hladiny cukru v krvi.

Jak se staví čisté sacharidy proti ostatním?

Existují různé druhy těchto živin, především je dělíme na škrob, cukr a vlákninu, případně další. Například jsou tu takové cukerné alkoholy, které jsou hojně využívány v potravinách jako sladidla díky jejich nízkému kalorické hodnotě a tomu, že nezvyšují množství cukru v krvi. Tyto látky se do čistých sacharidů nezapočítávají, proto je potřeba je strhnout z uvedeného množství sacharidů na etiketě.

iZdroj fotografie: Unsplash

Vedle toho tu stojí i výše uvedená vláknina, která také nijak neovlivňuje obsah cukru v krvi, jelikož ji tělo neumí efektivně rozložit, aby ji využilo na tvorbu energie. Odečtením vlákniny se dostáváte blíže k číslu určujícímu množství čistých sacharidů, ne však přesně. Vláknina díky své složitosti zpomaluje proces trávení, nemusí se tak vstřebat všechny přijaté cukry z potravy.

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Zobrazit další články
AutoŽivě.cz
AutoŽivě.cz
Jak se zachovat, když potkáte vojenskou kolonu na silnici? Určitě nedělejte tyto chyby, které dělá téměř každý
ArmádníZpravodaj.cz
ArmádníZpravodaj.cz
Německo postavilo vlastní tank A7V v reakci na britské a francouzské stroje. Měl velké potíže s pohybem v nerovném terénu
Události247.cz
Události247.cz
Finsko se nemůže dočkat přijetí do NATO. Zemi to ale nakonec může přinést větší riziko
VědaŽivě.cz
VědaŽivě.cz
Spojené státy chtěly odstřelit měsíc jadernými zbraněmi, odhalily nově zveřejněné dokumenty. Důvod je bizarní