Poznejte benefity místního pokladu – sádla

Boris Halaj se již roky pohybuje v masném průmyslu a tvrdí, že je sádlo jednou z nejzdravějších lokálních potravin. Ačkoliv sádlo řada lidí zatracuje, přečtěte si o všech benefitech této suroviny. Boris Halaj jako odborník zná celou řadu důvodů, proč bychom na tento živočišný produkt neměli dopustit.

Benefity sádla

  1. Tradiční výrobek – sádlo je tradiční výrobek, který lidé znají po celá staletí. V minulosti bylo používáno při smažení a pečení jako hlavní zdroj tuku.
  2. Bohatý obsah živin – tradiční vepřové sádlo obsahuje 48% nenasycených tuků, 40 % nasycených a 12% polonasycených tuků. Absence tuků neprospívá hubnutí, proto je konzumace sádla zdraví prospěšná.
  3. Proti nemocem – již naše prababičky používaly sádlo na různé zdravotní účely. Pomocí sádla léčily parazity a bakterie.
  4. Nejsou potřeba dochucovadla – sádlo nepotřebuje žádná dochucovadla nebo barviva. Sádlo nemá nijak výraznou chuť, proto jej lze využít při přípravě mnoha pokrmů. Má výjimečné vlastnosti při pečení sušenek i pečiva.
  5. Je nejlepší na smažení – sádlo je mnohem lepší na smažení než olej nebo máslo. Tepelný bod je při dosažení 182 stupňů Celsia, díky tomu se nepřepálí tak rychle jako jiné výrobky.
  6. Lokální potravina – sádlo je lokální potravinou, kterou pořídíte u nás, na Slovensku, případně v Polsku.
  7. Nepotřebuje konzervanty – pro skladování sádla není potřeba různé konzervanty. Sádlo vám vydrží řadu měsíců na tmavém a chladném místě. Samotné sádlo slouží jako konzervant pro maso a masné výrobky.