V mnoha vědeckých článcích je červené víno skloňované coby zdraví prospěšná tekutina. Jiné články potom s tímto názorem nesouhlasí. Pravda zřejmě bude někde uprostřed, což znamená, že v menším množství může mít kvalitní suché červené víno opravdu vliv na naše zdraví. Všechno by se ale vždycky mělo brát s mírou a nejinak je tomu i v tomto případě. Takže nikoliv lahvinka, ale jedna sklenka červeného vína vám může prospět po zdravotní stránce – a teď se podívejte, jakým způsobem.
Výzkum z amerického Harvardu
Univerzita Harvard v americkém Massachusetts provedla výzkum, ve kterém se zabývala vlivem vína na naše tělo. Zúčastnilo se ho 20 000 žen, které byly pravidelně kontrolovány po dlouhých 13 let. Během této doby se zjistilo, že u těch, které popíjely pravidelně každý den jednu až dvě skleničky suchého a kvalitního červeného vína, byla až o 70% snížená pravděpodobnost, že by ztloustly. Tomu vděčily resveratolu, který přeměňoval dlouhodobý tuk, který se jen velmi těžko shazuje, na tuk běžnějšího charakteru, který se naopak shazuje mnohem jednodušeji. Tato látka navíc snižuje chuť na jídlo, tudíž se mnohem méně stávalo, že by si ženy k popíjení daly ještě něco na zobnutí. Po konzumaci vína navíc byly uvolněnější, což se projevilo i na kvalitě jejich spánku, který byl delší a klidnější. Červené víno má vliv ale i na další aspekty našeho zdraví:
- prodlužuje život
- příznivě působí na cévy a tedy snižuje pravděpodobnost cévních nebo srdečních onemocnění
- povzbuzuje trávení
- pomáhá chránit plicní tkáň
- účinkuje pozitivně na náš nervový systém
- prokrvuje pohlavní orgány a zvyšuje pravděpodobnost početí
- reguluje tělesnou hmotnost
- zpomaluje stárnutí
- tlumí projevy rakoviny.