Český mistr světa popsal nepříjemné zdravotní problémy. Léčí se pomocí kyseliny

Nikomu nedal šanci a suverénně zvítězil. Český mistr světa ale ještě nedávno řešil vážné zdravotní problémy. Pomohla mu až speciální léčba.

i Zdroj fotografie: ČAS
                   

Vítěz juniorského mistrovství světa v desetiboji Tomas Järvinen promluvil o nepříjemných zdravotních problémech, které brzdily jeho kariéru. Dřív jsem měl problémy s imunitou. Měl jsem problémy i s psychosomatickým zvracením. Jakákoliv lehká nervozita mě mohla rozhodit tak, že jsem se pozvracel. Pak to navazovalo, byl jsem podvyživený, z toho jsem pak byl pět měsíců v kuse nemocný,“ řekl pro ČTK.

Järvinen začal hodně jíst

Pomohl mu až renomovaný lékař Jiří Dostál. Na základě krevních testů začal Järvinen užívat vitamín B13, tedy kyselina lipoovou. Ta pomáhá buněčnému dýchání, je důležitá pro správnou funkci nervové soustavy a zvyšuje imunitu. „Začal jsem potom také hodně jíst. Na soustředěních sním až čtyři nebo pět talířů jídla,“ přiblížil český šampion, který v peruánské Limě zvítězil výkonem 8425 bodů, čímž zaostal jen o deset bodů za sedm let starým světovým maximem Němce Niklase Kaula.

Novému českému hrdinovi pomohlo ke zlatu i rybářské vybavení

Osmnáctiletý Järvinen, syn bývalé přední české vícebojařky a moderátorky České televize Kateřiny Nekolné a finského trenéra Miky Järvinena, už před šampionátem tušil, že má na skvělý výkon. „Věděl jsem už na mistrovství republiky v Houštce, že mám na to udělat hodně přes osm tisíc bodů. Nějak jsme to však před závodem nepropočítávali,“ řekl svěřenec Josefa Karase.

Bylo to velice emotivní

Na republikovém šampionátu výkonem 7461 bodů splnil Järvinen limit pro účast na MSJ, i když neskočil základní výšku v tyči. A krušné chvilky v této disciplíně prožíval i v Peru. „Nervy byly. Hlavně kvůli tomu, že mi před pokusem ještě opravovali časomíru, která se jim tam rozbila. Takže jsem tam čekal a chladl asi deset minut. Kvůli tomu jsem shodil první pokus. Potom jsem naštěstí skočil a všechno to ze mě spadlo,“ vzpomínal.

Česko má novou hrdinku. Olympiádu proplakala, teď vévodí celému světu

Mistrovský desetiboj ovládl Järvinen suverénně s náskokem 256 bodů. Celé dvoudenní klání s ním prožívala jeho maminka, s níž tak mohl sdílet radost. „Bylo to velice emotivní, ani slzy jsem neudržel. Myslím, že ještě víc to prožívala mamča,“ poznamenal atlet, který má i finské občanství. Na příští olympiádě v Los Angeles bychom se od něj mohli dočkat velkých věcí.

Na SportechŽivě jsme také psali o podivném činu české tenistky na slavném US Open.

Věříte, že český desetibojař v budoucnu dosáhne velkých výsledků? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Radek Bardouzl

Zobrazit další články