Na příští olympiádě bude veselo. Syn slavné české moderátorky má namířeno ke hvězdám

Českému sportu roste obrovská naděje. I když on už je vlastně velkou hvězdou své disciplíny. Na příštích olympijských hrách to jistě naplno ukáže.

i Zdroj fotografie: ČAS
                   

To byl výkon hodný šampiona. Český desetibojař Tomas Järvinen se stal v Limě juniorským mistrem světa. Dvoudenní soutěž v peruánské metropoli vyhrál v národním rekordu 8425 bodů, kterým jen o deset zaostal za sedm let starým světovým maximem Němce Niklase Kaula.

Järvinen neměl konkurenci

Järvinen soutěži dominoval od úvodního běhu na 100 metrů a celkem ovládl polovinu disciplín. Po skoku o tyči byl v čele pořadí už o 460 bodů, nakonec zvítězil s náskokem 195 bodů před Polákem Hubertem Trošciankou (8230). „Ze začátku jsem vůbec nevěděl, jaký je mezi námi rozdíl. Byl jsem rozhodnutý, že poběžím celou dobu za ním a pokusím se ho držet co nejdéle a pak třeba zkusit zafinišovat a dát i ten světový rekord,“ uvedl český desetibojař pro web atletického svazu.

Mistrovství světa v hokeji bez Záruby? Situace v České televizi směřuje ke střetu

Järvinen stanovil také nový rekord šampionátu, který od roku 2018 držel Australan Ashley Moloney (8190). Závodění má v genech. Je synem bývalé přední české vícebojařky Kateřiny Nekolné, čtyřnásobné mistryně republiky v sedmiboji a finského desetibojaře a trenéra Miky Järvinena, který v závěru kariéry pomáhal i legendárnímu Tomáši Dvořákovi.

Ve velkém stylu

Dva chladné dny na juniorském světovém šampionátu v Limě zvládnul Järvinen bez slavných rodičů. A ve velkém stylu. Vůbec jsem o světovém rekordu v začátku nepřemýšlel. První cíl byl, abych se umístil v top osmičce, pak medaile, pak první místo a světový rekord,“ prohlásil zlatý hrdina, který na příští olympiádě v Los Angeles bude patřit k velkým českým nadějím. Máme se na co těšit.

Česko má novou hrdinku. Olympiádu proplakala, teď vévodí celému světu

Osmnáctiletý Järvinen je třetím českým desetibojařským zlatým medailistou z juniorského mistrovství světa po Jiřím Sýkorovi (2014) a Františku Doubkovi (2021), jemuž zároveň sebral národní maximum, a to o 256 bodů. „Zní to skvěle, ze začátku jsem to tolik nečekal, ale jsem moc rád. Největší radost mi udělal určitě disk, asi i tyč, že jsem založil. Nejmíň oštěp a stovka, minimálně pocitově nebyly ideální,“ doplnil svěřenec trenéra Josefa Karase.

Na SportechŽivě jsme také psali o vytoužené posile českého reprezentačního týmu.

Co říkáte na zlatý úspěch českého reprezentanta? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články