Milovala ho celá země, teď je z něj bezdomovec. Olympijský vítěz prošustroval stovky milionů

Byl na úplném vrcholu. Ve svém sportu dokázal to, co nikdo jiný. A díky tomu také vydělal neuvěřitelný balík peněz. Dnes je ale na mizině a nemá kde spát.

i Zdroj fotografie: Piotr Drabik / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Bradley Wiggins prorazil v cyklistice hned ve čtyřech disciplínách a za svou kariéru vydělal pořádný balík peněz. Po výhře na Tour de France a ocenění Řádu britského impéria to však se slavným závodníkem šlo velmi rychle z kopce. Jeho současný život vypadá tak, že přespává u svých známých, na účtu nemá téměř nic a možná přijde o všechna svá ocenění. Nedávno také promluvil o osobních démonech.

Bankrot a psychické potíže

Ačkoli byl Wiggins svého času jedním z nejobdivovanějších sportovců světa, dnes je úplně na dně. Finanční situace legendy dráhové i silniční cyklistiky byla špatná již několik let, ovšem začátkem letošního června mu soud vyhlásil bankrot. K jeho kritické situaci pak měly rovněž přispět psychické potíže a nadměrná konzumace alkoholu.

Za svou kariéru přitom vydělal spoustu peněz. V roce 2017, tedy během období po jeho úchvatných výhrách, měl jmění 13 000 000 liber, což je zhruba 400 000 000 Kč. K tomu nechyběl ani dům na Mallorce a rozjetý byznys s exmanželkou. Ten bohužel zkrachoval již v roce 2020 a přímořská vila mu byla nedávno taktéž zabavena. 

Wiggins spí u exmanželky

Osud úspěšného olympionika je nyní velmi nejistý. Sám přiznal, že za jeho stavem stojí osobní démoni z dětství, kdy ho opustil otec. Tehdy mu byly teprve dva roky, ale podepsalo se to prý na jeho celém životě. Jelikož nemá kde bydlet, přespává, kde může. Wiggins na čas zakotvil i u své bývalé manželky, která kvůli němu prodává dům. 

Strůjce českého zlata na domácím MS v hokeji utajil zásadní životní rozhodnutí

Wiggins patří k legendám cyklistiky. Krom čtyř zlatých medailí z olympiády vyhrál sedmkrát mistrovství světa a v roce 2012 i Tour de France. Od královny Alžběty dokonce dostal rytířský titul sir. Zareagoval na něj po svém. „Ten titul se mnou dostali lidé, kteří dosáhli historických úspěchů třeba ve vědě, a já jen vyhrál cyklistický závod,“ popisoval své pocity. Cítil jsem se proto méněcenný,“ uvedl. Nyní mu hrozí, že všechny své trofeje bude muset prodat, aby měl vůbec kde bydlet.

Na SportechŽivě jsme také psali o ruské tenistce, která si kariéru pokazila užitím zakázaných látek.

Co říkáte na osud cyklisty Wigginse? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články