Trénoval Slavii i Spartu. Vlastní vinou přišel český kouč o desítky milionů

Za svou kariéru trénoval mnoho fotbalových týmů, ale největší úspěch zažil v Rusku. Spolu s ním však přišla chuť riskovat a další vážné problémy. Kvůli tomu přišel o jmění.

i Zdroj fotografie: FC FASTAV Zlín
                   

Vlastimil Petržela uspěl už jako hráč. Bohužel ho nakonec zastavilo zranění achilovky a tak se dal na trenérství. To mu šlo ještě lépe, dokonce se díky svým schopnostem dostal až do ruského Petrohradu. S tímto angažmá přišly také pohádkové výplaty. Vydělal si desítky milionů korun. Když se ale dostal na samotný vrchol, neodolal hazardu. Týdně přišel klidně až o 5 milionů Kč. 

Petržela v Petrohradu zářil

Petržela začal trenérskou kariéru doma. Vedl například Spartu, s níž vyhrál domácí pohár, léta trénoval také Slavii, Mladou Boleslav, Liberec, Olomouc či Baník Ostrava. Jeho nejslavnější roky přišly v letech 2002 až 2006, kdy vedl Zenit Petrohrad. Vyhrál ruský ligový pohár, získal druhé místo v ruské lize a postoupil do čtvrtfinále Poháru UEFA. S úspěchem a slávou inkasoval také spoustu peněz.

A to tolik, že možná ani nevěděl, co s nimi. A tak Petržela začal hrát. Hazard mu úplně zatemnil hlavu. Přišel strmý pád dolů. Každý týden byl na ruletě schopen prohrát miliony. Možná jsem protočil i půl miliardy. Tehdy jsem měl takové příjmy, že mě to nezatěžovalo,“ řekl pro Sport. Šéfové tamních kasin ho znali, věděli, že má hodně peněz a posílali pro něj mercedesy. Vyhrazovali mu také speciální místa k hraní.

Šel hrát z radosti

„Proč jsem chodil na ruletu? Přivedla mě k tomu i nuda. Měl jsem spoustu volného času. Nejdřív jsem to bral jako společenskou událost, jenže potom se to zvrtlo. Podařilo se třeba vyhrát nějaký důležitý zápas a z radosti jsem si šel zahrát. Teď už vím, že to byla idiotská zábava. Jako bych vyhodil peníze z okna,“ uvedl Petržela pro Deník. V Petrohradu jsem byl sám, po večerech jsem neměl co dělat, a proto jsem začal s kasinem,“ sdělil pro Sport dnes již sedmdesátiletý kouč.

Fotbalista Slavie porušuje smlouvu. Po incidentu má nadějný útočník co vysvětlovat

Závislost pokračovala i po návratu do Česka a dohnala ho až do Bohnic. Prohry totiž zaháněl léky, na které si navykl. Bez nich vůbec nemohl fungovat. Navíc ani nechodil do práce. K tomu ho opustila manželka a peníze z banky ubývaly čím dál více. Naštěstí se ale po nějaké době vyléčil a mohl pokračovat ve své kariéře trenéra.

Na SportechŽivě jsme také psali o hráčovi Slavie, který významně porušil smlouvu.

Co říkáte na Petrželovu kariéru? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články