Reprezentační kouč Hašek zaváhal, doma nechal obránce se zkušenostmi z Chelsea

Kouč Ivan Hašek mohl vzít na fotbalové Euro hvězdného obránce. Ale zaváhal a nechal ho pouze mezi náhradníky. Nebude to český tým mrzet?

i Zdroj fotografie: Bristol City FC
                   

Přetížená česká obrana byla proti Portugalsku pod enormním tlakem. A nakonec dvakrát inkasovala. Hranáč, o němž jsme psali na SportechŽivě, ale také Krejčí či Holeš nehráli špatné utkání, ale v rozhodujících chvílích jim prostě něco chybělo. Možná by to národnímu týmu dodal obránce Tomáš Kalas. Jenže bývalého stopera slavné Chelsea se nominace na Euro netýkala.

Kalas pomohl k záchraně

Má zkušenosti, má kvality a je konečně zdravý. Přesto ho Hašek na Euro nevybral. Loni se Kalas trápil, dlouho léčil bolavé tělo, ale po přestupu z Bristolu do Schalke ožil a až na dva poslední zápasy na jaře pravidelně hrál. Klubu z Gelsenkirchenu pomohl k záchraně ve druhé bundeslize. Možná někdo namítne, že to není ta nejvyšší soutěž, ale kvalitou je patrně lepší a sledovanější než ta první česká.

Olomoucký rodák už toho zažil hodně. Někdejší hráč Sigmy, Vitesse Arnhem, Chelsea, Middlesbrough či Fulhamu ví, jak se v těžkých chvílích na hřišti zachovat. Nastupoval proti těm největším hvězdám. Vždyť při premiéře v anglické lize naskočil pod koučem Mourinhem proti opěvovanému Liverpoolu. Takový hráč by si prostě věděl s Ronaldem a spol. rady. Ostatně sám doufal, že by se na Euro mohl probojovat.

Trenéři na něj zapomněli

Jedenatřicetiletý stoper nedostal pozvánku už na dva poslední bitvy kvalifikace o mistrovství Evropy, kdy národní celek trénoval ještě Jaroslav Šilhavý. „Byl jsem zklamaný, že jsem nebyl pozvaný na rozhodující dva zápasy, co se hrály v Polsku a doma s Moldavskem, i když jsem se cítil fit. Bylo to prakticky poprvé za poslední dobu, co jsem nebyl nominovaný, pokud jsem byl zdravý. Dokud hraju, tak repre bude vždycky priorita,“ prohlásil Kalas pro ČTK.

Ve hře stovky milionů. Cena českého stopera i přes smolný zápas s Portugalskem raketově roste

Nový kouč reprezentace Hašek zařadil Kalase pouze na seznam hráčů, kteří by mohli po závěrečném soustředění nahradit někoho zraněného. Žádnému obránci se však nic nestalo a Kalas proto zůstal doma. „Chci si říct o nominaci zpátky do repre a zahrát si na Euru,“ toužil ještě v prosinci jedenatřicetinásobný reprezentant. Skončilo jen u přání. Snad to bez něj národní mužstvo ve zbylých dvou zápasech ve skupině proti Gruzii (hraje se v sobotu) a Turecku zvládne.

Byl by Kalas na Euru co platný? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články