Legendární Pavel Nedvěd: Je to jedna z nejhorších věcí, které mě kdy ve fotbale potkaly

Tento incident poznamenal české fotbalisty i jejich fanoušky navěky. Vyjádřil se k němu také legendární Pavel Nedvěd, který za svou kariéru nic horšího nezažil.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Euro 2000 nepřineslo Česku příliš slávy. Naopak. Už úvodní zápas proti Nizozemsku velmi zabolel. Se silným sokem to vypadalo na remízu. Jenže pak si vzal hlavní slovo italský rozhodčí Pierluigi Collina. Ten byl již dříve podle svědectví fotbalistů zasedlý na některé hráče. Jedním z nich byl legendární Pavel Nedvěd. A mnozí si dodnes myslí, že právě kvůli tomu tenkrát národní tým prohrál.

Nedvěd to oplakal

Pierluigi Collina se proslavil svou kontroverzí téměř po celém světě. Čeští fotbalisté cítili, že proti nim něco má. Fanoušci i někteří hráči měli jasno už před startem turnaje. Tohle nedopadne dobře. „Dvakrát jsem dostal v italské lize červenou kartu, pokaždé když pískal on. Vím, že mě nemá rád, nemá rád ani Tomáše Řepku, nemá rád Čechy. O tom jsem přesvědčený,“ tvrdil Nedvěd již před zápasem.

A tak se také stalo. Ital se chopil píšťalky a fatálně zasáhl do osudu utkání. Napínavý zápas už směřoval k bezbrankové remíze. V 88. minutě se však přišlo něco nečekaného. Když ofenzivní záložník Ronald de Boer bojoval s kapitánem Jiřím Němcem o míč, Collina najednou zapískal a ukázal na bílý puntík uvnitř šestnáctky. Celý český tým se začal chytat za hlavu. Takový zářez. Penalta.

Nedvěd prosil, ale marně

Samotný Pavel Nedvěd pak před rozhodčím poklekl a poprosil, aby vzal své rozhodnutí zpátky. Ten to však ignoroval. Pokutový kop Frank de Boer proměnil a rozhodl o vítězství Nizozemska 1:0. Češi už bohužel vyrovnat nestihli a byli situací velmi poznamenaní. „Bylo to něco strašného. Osmdesát osm minut pískal dobře a pak nás takhle zařízl. Penaltu viděl jen on, celý stadion byl stejně překvapený jako my,“ prohlásil po utkání Nedvěd před médii. „Čekal jsem od Colliny všechno, ale tohle ne. To mi neměl dělat. Je to jedna z nejhorších věcí, které mě kdy ve fotbale potkaly.“

Hvězdný český fotbalový reprezentant chtěl opustit tým, trenér se mu omluvil

Na český tým měla smolná porážka velký dopad. Svěřenci trenéra Jozefa Chovance následně prohráli i s Francií (1:2) a následná výhra 2:0 nad Dánskem už k ničemu nebyla. Reprezentace tehdy nepostoupila ze skupiny. Snad to bude na letošním Euru, které dnes startuje a Češi do něj vstoupí 18. června proti Portugalsku, jiný příběh. Na SportechŽivě jsme už v souvislosti s turnajem psali o záložníkovi, který byl vyražen z českého týmu.

Pamatujete na tenhle zářez Colliny? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články