Jeden z lídrů české kabiny přišel o Euro. Co stojí za jeho nečekaným pádem?

Sedm let měl v české reprezentaci neotřesitelnou pozici. Teď má smůlu. Na fotbalové Euro bude bývalá opora koukat pouze v televizi.

i Zdroj fotografie: FAČR
                   

Za národní tým odchytal úctyhodných 54 zápasů. Jedničkou byl na posledním mistrovství Evropy. Nyní však ze své role vypadl. Pětatřicetiletý brankář Tomáš Vaclík zůstal pro blížící se Euro jen mezi náhradníky. Gólman španělského druholigového Albacete má přitom slušnou formu. Nedávno dokonce zneškodnil během jednoho zápasu dvě penalty.

Vaclík byl v hledáčku

Z jakého důvodu se nevešel do nominace reprezentačního trenéra Ivana Haška? „Uvažovali jsme o něm, byl v našem hledáčku. Ale dali jsme přednost trojici z prvního srazu. Spíš je to otázka na trenéra brankářů Radka Černého,“ řekl Hašek, který na Euro do Německa bere trojici Staněk, Kovář, Jaroš. Jeho důvody jsou tak jasné, raději dává šanci mladším brankářům, kteří jsou na vrcholu sil.

Všichni tři brankáři prožili úžasné sezony ověnčené spoustou úspěchů. V reprezentaci ale mají dohromady jen 10 startů (Staněk 9 utkání, Kovář 1). A tak malá zkušenost by mohla být na vrcholné akci problém. „Víťa Jaroš za sebou má skvělé jaro v Grazu, získal rakouský double na úkor suverénního Salcburku. Matěj Kovář ten samý úspěch udělal s Leverkusenem v Německu. Třetím je Jindra Staněk. Všichni brankáři jsou schopni naskočit i na Euru,“ hájil svůj výběr Hašek, o jehož nominaci jsme psali na SportechŽivě.

Reprezentace byla čest

Ještě nedávno přitom Vaclík mluvil o Euro s nadějí. „Pokud to pak trenéři vyhodnotí tak, že mě budou chtít, samozřejmě bych se rád mistrovství Evropy zúčastnil. Reprezentace pro mě byla vždycky čest, spíš to řeknu takhle. V první nominaci jsem byl už někdy před dvanácti lety. Pozvánky jsem nikdy neodmítal, pokud jsem nebyl zraněný, vždycky jsem na srazy jezdil,“ řekl rodák z Ostravy Vaclík pro iSport.

Příběh největšího smolaře českého fotbalu. Sparta ho mohla prodat za stovky milionů, teď přišla další rána

Národní tým čeká už 7. června přípravný zápas s Maltou, 10. června generálka proti Severní Makedonii. Do šampionátu reprezentace vstoupí 18. června zápasem v Lipsku proti Portugalsku. Další dva duely skupiny odehraje v Hamburku, kde nejprve změří síly s Gruzií a poté s Tureckem.

Chybí vám Vaclík v nominaci? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
82 lidí právě čte
Autor článku

Radek Bardouzl

Zobrazit další články