Hříšník Jágr vyfasoval pokutu od disciplinární komise

i Foto: nhl.com
                   

Hokejové Kladno se po svém návratu do Extraligy zatím víceméně trápí. V prvních čtyřech duelech nového ročníku nedokázalo ani jednou zvítězit, v tabulce mu náleží předposlední místo a zisk jednoho bodu také není nijak zvlášť oslnivý. Hůře si zatím stojí už jen Berani ze Zlína. Ve dvou posledních zápasech se na ledovém kluzišti představil i legendární Jaromír Jágr, který předtím nemohl nastoupit z důvodu lehkého zranění. Svému týmu ovšem způsobil tak škodu, protože se při rozbruslení klasicky proháněl bez helmy, což v českém hokejovém prostředí není povoleno. Za to jej stihl spravedlivý trest v podobě pokuty.

Jágr je bruslením bez helmy pověstný

Sedmačtyřicetiletý Jaromír Jágr rozhodně není žádným hokejovým nováčkem, stále má ovšem duši malého kluka, který si libuje v rebelských činech. Od útlého mládí ignoruje například pravidlo, že při rozbruslení musejí mít všichni hokejisté poctivě nasazenou helmu na hlavě, aby nedošlo ke zranění. Během posledním dvěma zápasům Kladna se mu ovšem tento nešvar poprvé vymstil.

Jeho počínáním se totiž zabývala disciplinární komise v čele s Viktorem Ujčíkem, bývalým útočníkem Vítkovic, a rozhodla, že Kladno musí kvůli Jágrovi zaplatit pokutu ve výši šesti tisíc korun. Pravda, tato směšná částka klubovou pokladnu nijak zásadně nezatíží, nicméně na zemi ji taky běžně ležet nenajdeme.

Osmašedesátka se provinila hned dvakrát

Jágr zatím odehrál pouze dvě utkání Extraligy a v obou případech se provinil absencí helmy při rozcvičce. Hřích před zápasem s Karlovými Vary jej vyšel na 2 000 Kč a jelikož se následně ve Vítkovicích jednalo o opakovaný přestupek, byla pokuta rovnou dvojnásobná. Viktor Ujčík rozhodnutí komise doplnil informací, že Jaromír Jágr je sice nepochybně největší osobností českého hokeje, i tak pro něj ovšem platí naprosto stejná pravidla jako pro všechny ostatní. Dle článku 34 Pravidel ledního hokeje tak musí helmu prostě začít nosit, jinak se budou pokuty stupňovat.

Důraz na bezpečí hokejistů je naprosto logický. Rozbruslení se sice nedá s ostrým zápasem srovnávat, jenže i při této činnosti se hráči mohou nepříjemně poranit špatným pohybem nebo je může trefit letící puk do hlavy. Následky takového úderu mohou být vážné. Kdo někdy hokej hrál, moc dobře ví, jak to gumovým projektilem bolí. Jágr proto bude muset svou bujnou kštici přeci jen od následujícího kola schovávat.

Nad Jágrovým chováním kroutil hlavou i trenér Pittsburghu

Přibližně v polovině září roku 1997 získal Pittsburgh Penguins novou posilu v podobě trenéra Kevina Constantina, který se chystal absolvovat první trénink s tehdejšími hvězdami. V kádru Tučňáků už samozřejmě působil také Jaromír Jágr, jehož talent opěvoval snad celý svět. Prvním důležitým úkolem nového kouče bylo přimět českou hvězdu, aby i na trénincích nosila helmu. Když se jej pokusil konfrontovat, Jágr se mu elegantně vyhnul a vydal se objíždět první kolečko kolem kluziště. Trvalo prý asi dalších deset kol, než se konečně umoudřil a chránič hlavy si přeci jen nasadil.

Hokejista zkrátka miluje svobodu a příčí se mu jakákoli omezující pravidla. V tomto případě ovšem musí pohnutky disciplinární komise pochopit, má být příkladem pro mladé.

Foto: nhl.com

Diskuze Vstoupit do diskuze
148 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články