Podraz na Miloše Říhu! Konec u reprezentace je jako plivanec do tváře

                   

Miloš Říha je bezpochyby velice zkušeným trenérem, který dokázal po převzetí českého národního hokejové týmu konečně vrátit našim barvám místo na výsluní, kam právem náleží. Medaili z uplynulého Mistrovství světa na Slovensku sice nepřivezl, nicméně čtvrté místo se dá po předchozích vystoupeních pod vedením Josefa Jandače považovat za ohromný úspěch. Nyní ale přišla studená sprcha v podobě oznámení nového kouče Filipa Pešána, který do funkce nastoupí už v příštím roce. Ačkoli se veřejnost domnívala, že tento tah přišel na přání právě Miloše Říhy nebo alespoň po společné domluvě, skutečnost je prý zhola jiná. Trenérovi totiž dle jeho vlastních slov nikdo dopředu neoznámil, že ve své roli nebude nadále pokračovat!

Říha neskrýval zklamání, stejně jako příznivci českého hokeje

Šedesátiletý Miloš Říha přišel k reprezentaci po neúspěšné anabázi Josefa Jandače, kterému se od té doby nedaří snad v žádném dalším působišti. Ještě předtím působil dlouhé roky v KHL, kde do bojů vedl významné kluby jako například SKA Petrohrad, Spartak Moskva, Avangard Omsk či naposledy Slovan Bratislava, jenž se od příští sezóny vrací do nejvyšší slovenské ligy. Jeho příchod k nároďáku většina českých fanoušků s nadšením vítala, po několika mezinárodních turnajích a hlavně posledním světovém šampionátu mu vystavila hlubokou poklonu. Říha totiž podvedl hru svých svěřenců o 100 %. V kanadském bodování dokonce hned pětice českých hokejistů pod jeho vedením skončila v první desítce, což je naprosto neopakovatelný úspěch!

Po neúspěšném boji o medaile vzal rodák z Přerova a srdcař každým coulem veškerou vinu na sebe, čímž kluky na ledě uchránil od nevole některých sportovních novinářů. Na tiskové konference se vedle bosse českého hokeje Tomáše Krále dokonce rozbrečel, čímž si získal přízeň i zbytku obecenstva, které mu předtím příliš nefandilo. Jenže nyní vyšlo najevo, že Říha u národního týmu končí, aniž by o tom dopředu věděl. Veřejnosti sdělil:

„Vůbec jsem o tom nevěděl, bylo to pro mě obrovské překvapení, které přišlo zničehonic. Jsem z toho špatný. Za to, co jsme do toho dali, jsme dostali od českého hokeje takovýhle pohlavek. Dost mě to mrzí. Hlavně to přišlo po schůzi, kde se nic neřešilo a jen se ustavil aktuální realizační tým.“

Co bude s ostatními členy realizačního týmu?

U české hokejové reprezentace působí kromě Miloše Říhy také bývalý skvělý útočník Litvínova Robert Reichel coby asistent, Karel Mlejnek nebo Říhův syn, který se do funkce dostal teprve minulý týden. Je tedy otázkou, pro se hokejový svaz rozhodl učinit další nečekané změny na příští rok, ačkoli předtím naznačoval něco zcela jiného. Říha byl z celé nepříjemné situace velice rozčarovaný a nutno podotknout, že se mu nemůžeme divit. Téměř nevěděl, jak se má k informaci vyjádřit:

„Zatím jsem nad tím tolik nepřemýšlel, ale už bych asi měl, protože se blíží první přípravný kemp. Taky bych si o tom měl promluvit se svými asistenty, protože i oni k tomu mají co říct. Musíme to vyřešit co nejdřív.“

Foto: 123ru.net

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články