Koukalová se do bílé stopy nakonec nevrátí

                   

Nedávno jsme vás informovali o snažení Gabriely Koukalové, která se ze všech sil věnovala tréninkům, aby mohla znovu okusit závodní biatlonové tratě. Ačkoli byl podle prognóz mnoha odborníků její návrat na spadnutí, sama sportovkyně se nakonec rozhodla učinit za svou bohatou kariérou definitivní, tlustou čáru. Ve svých devětadvaceti letech tak odchází do důchodu a za sebou nechává opravdu velké množství úspěchů, které v rámci České republiky nemají jen tak někdo nenapodobí. Čeho všeho stačila mladá „seniorka“ dosáhnout?

Biatlon se stal v Česku oblíbeným hlavně díky Koukalové

Ještě před pár lety byl biatlon pro české fanoušky velkou neznámou. Nikoho příliš zajímal, nikdo snad ani neznal tuzemské sportovce, kteří se mu věnují. Pak ovšem do tohoto světa vplula jako tanker Gabriela Koukalová a od té doby sbírala jeden triumf za druhým. Ve sbírce má rodačka z Jablonce nad Nisou k dnešnímu dni například vítězství ve Světovém poháru, dvě zlaté medaile z mistrovství světa, k nimž přidala ještě po dvou stříbrných a bronzových, na zimních olympijských hrách v Soči roku 2014 získala dvě stříbra. Dařilo se jí už i v juniorských kategoriích, kde se stala mistryní světa mladších ročníků. Je držitelkou osmi křišťálových glóbů a vítězkou sedmnácti individuálních závodů.

Překvapivě se rozhodla ukončit kariéru už v roce 2017, kdy jí bylo teprve 26 let. Není to úplně typický věk, v němž se od sportu odchází. Jenže Koukalovou v té době trápila série vleklých zranění, které se ani s odstupem času nelepšily. Navíc na veřejnost začaly prosakovat informace, že má již prostředí, ve kterém se od útlého věku pohybuje, plné zuby. To se nakonec opravdu potvrdilo, když vydala kontroverzní autobiografickou knihu s názvem „Jiná Gabriela Koukalová“, která vzbudila všeobecné pozdvižení.

Dala příznivcům naději, nyní ji definitivně pohřbila

Začátkem tohoto roku se Koukalová na sociálních sítích pochlubila, že začíná znovu trénovat. Mnozí příznivci českého biatlonu začali hromadně jásat. Sama sportovkyně přiznala, že návrat do bílé stopy je reálný jen na 50 %, proto zatím nehodlá vydávat žádná oficiální prohlášení. Bohužel přišlo zklamání, když 28.5.2019 definitivně zakončila éru, která nastartovala raketový boom biatlonu v rámci celé republiky.

Své rozhodnutí komentovala slovy:

„Dnešní krok pro mě není jednoduchý, ale já jsem se rozhodla svoji sportovní kariéru definitivně ukončit. Jsem přesvědčená o tom, že je načase vydat se na další životní etapu, na kterou já už se hrozně těším. Biatlon byl nedílnou součástí mého života a já si budu chtít navždy zapamatovat ty hezké chvíle. Děkuji vám, fanouškům. Vy jste mě nabíjeli neskutečnou energií. Teď vám za to děkuji a nezbývá mi než popřát vám hezký a spokojený život.“

Ačkoli je to velice smutná zpráva, tak musíme uznat, že případný pokus o restart kariéry by samozřejmě nemusel dopadnout dobře. Kolikrát už jsme byli svědky nepovedených návratů na scénu, které skončily naprostým fiaskem. Gábina se rozhodla podle svého nejlepšího uvážení a nám ostatním nezbývá, než to respektovat a popřát mnoho štěstí do dalších let.

Foto: peoples.ru

Diskuze Vstoupit do diskuze
66 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články