Velká cena Bahrajnu? Smolný den pro stáje Ferrari

i Foto: sport.aktuality.sk
                   

Formule 1 o víkendu zavítala do Bahrajnu. Kvalifikace napovídala, že půjde o velký den jezdců Ferrari. Ostrý závod nicméně dopadl úplně jinak než všichni předpokládali. Jednoho z pilotů italské stáje zradila technika, druhého zas jezdecké schopnosti. Závod nakonec s přehledem ovládl Mercedes. Pro první místo si dojel úřadující šampión Lewis Hamilton a závěsu za ním do cíle dorazil také týmový kolega Valtteri Bottas. Jaké konkrétní situace předcházely propadáku favorizovaného Ferrari?

Když selže technika…

Charles Leclerc ve službách Ferrari zajel životní kvalifikaci a po historicky prvním triumfu v kariéře sahal prakticky od počátku závodu. Bezprostředně po startu se sice z pole position propadl za soukmenovce Sebastiana Vettela, ale po prvních pěti kolech se opět ujal vedení. Po celý závod si držel slušný náskok 10 sekund před ostatními a vše nasvědčovalo tomu, že pro něj závod skončí úspěšně.

To by jej ovšem ve 46. kole nesměl zradit motor. Problém s technikou nakonec zapříčinil, že se z prvního místa propadl až na třetí, což sice ve výsledku také není špatné umístění, ale za daných okolností útěchu rozhodně nepřináší. Sám nadějný jezdec byl po skončení závodu evidentně mrzutý, ačkoli sám uznal, že takové věci se na závodní dráze bohužel občas stávají.

„Jsem hodně zklamaný, dojet až třetí je obrovská škoda. Ale v motorsportu to naneštěstí takhle občas chodí.“

Pro Leclerca mohl závod dopadnout ještě podstatně hůř, kdyby nepřišlo „štěstí v neštěstí“. Poté, co se vinou závady motoru propadl na třetí místo, jej stíhal pilot Red Bullu Max Verstappen. Dvě kola před koncem ho ale zachránil safety car, jehož přítomnost zakazuje všem závodníkům předjíždět. Jezdce nakonec dovedl až do cíle, za což může být pilot Ferrari (v rámci možností) opravdu vděčný.

Když selže jezdec…

Druhé místo poměrně dlouho opanoval další jezdec ze stáje Ferrari Sebastian Vettel. Jenže ten o deset kol dříve, než se objevily technické problémy jeho kolegy ze stáje, nezvládl řízení při souboji s budoucím vítězem Lewisem Hamiltonem a doslova roztočil svou formuli. Fatální chyba zapříčinila, že se Vettel ocitl až na deváté příčce. Nakonec se ale s vypětím všech sil dokázal alespoň částečně vrátit do závodu. Dojel pátý.

Foto: sport.aktuality.sk

Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články