Odtučněné a nízkotučné? To znamená plné chemie a konzervantů, jen se podívejte

                   

Mléčné výrobky, které nesou označení odtučněné nebo nízkotučné jsou čím dál populárnější. V dobré víře si je kupují ti, kdo chtějí zhubnout nebo ulevit svému tělu od vysokého příjmu tuků. Co už ale většinu těchto spotřebitelů nezajímá je, jakým způsobem jsou v takto upravené potravině nahrazeny ony „tučné látky“. Nejedná se totiž o nic dobrého. Ponejvíce jsou tyto mléčné výrobky doplněny o hromady chemických konzervantů či zvýrazňovačů chuti. Že s nimi není všechno tak úplně v pořádku poznáte sami podle chuti – je mdlá, nevýrazná, můžete mít pocit, jako když jíte plast. A vlastně i tak trochu ano.

Jak je to s jedením mléčných výrobků

Denní příjem mléčných výrobků na dospělého člověka je – jeden. Porce zhruba o velikosti 150 g je opravdu naprosto dostačující. Jenomže díky upravovaným potravinám mnohdy tento limit porušujeme a jíme mléčných výrobků mnohem více. To ale v důsledku může vést k zahlenění, rozvinutí alergií, intolerancím, onemocnění střev či růstu měkkých tkání. A to se může stát jak u zdravých kvalitních mléčných produktů v biokvalitě, tak u potravin upravovaných průmyslově.

iI sýry je lepší volit v bio kvalitě.

O co jsou mléčné výrobky ochuzovány

Tedy alespoň ty nízkotučné či odtučněné. V případě mléka je procesem homogenizace uměle prodlužována trvanlivost, přičemž dochází k měnění struktury tuků. A tím se zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Dříve mléko vydrželo čerstvé pouhých pár dní, dnešní mléko vám ve spíži vydrží klidně i rok. A podobné je to i s dalšími mléčnými výrobky, které právě z takového mléka bývají vyráběné. Mléko už neobsahuje přirozené mastné kyseliny, které umí dokonce snižovat riziko onemocnění rakovinou. Zredukovány jsou i vitamíny, jako jsou A a D, které podporují zdravý růst kostí. Jediné, co po odtučnění v mléce zůstane, je těžko stravitelná laktóza. Mimoto takové mléčné potraviny ani pořádně nezasytí a my se jich potom můžete snadno přejíst.

Jak se vyvarovat chyb

Nejlepšími a zároveň nejzdravějšími mléčnými výrobky jsou rozhodně ty, které prošly procesem kysání. Během něho je laktóza přeměněna na kyselinu mléčnou, díky čemuž je výrobek mnohem snadněji stravitelný. Obecně poslouží také naší imunitě a podpoří zdraví střev obsaženými probiotiky. Další možností je dohánět bílkoviny a další zdraví prospěšné látky jiným způsobem. Například je můžete doplňovat vejci, masem či mléčnými výrobky v biokvalitě. Stále ale platí, že není vhodné se těmito potravinami přejídat. Z rostlinných náhražek jsou pak dobrou volbou luštěniny a obiloviny, proteinové koncentráty či další.

iNejlepší volbou jsou kysané mléčné výrobky, jako je třeba jogurt.
Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články