V Mladé Boleslavi byl kanonýrem, působil i ve Spartě. Dnes třicetiletý útočník marně hledá angažmá

Góly má i ve jméně, což potvrzoval zejména v dresu Mladé Boleslavi. Australský útočník se súdánskými kořeny Gol-Gol Mebrahtu přesto nedokázal úspěšné dva ročníky v městě automobilů přetavit na stabilní formu a dnes marně hledá angažmá.

i Zdroj fotografie: AC Sparta Praha
                   

Mládežnický reprezentant Austrálie přišel do Mladé Boleslavi v létě 2016. Pro bývalého hráče australských celků Melbourne Heart nebo Gold Coast United šlo o vůbec první zahraniční angažmá. V celém přestupu měl prsty zejména syn trenéra Karla Jarolíma David. Tomu doporučil kanonýra se súdánskými kořeny nizozemský manažer se kterým se znal z dob své aktivní kariéry a přestup byl na stole.

A Mebrahtu svůj střelecký um prokázal hned v prvním přípravném utkání, kdy nasázel Trenčínu dva góly. „Je dravý útočník, schopný podržet míč, ochotný pracovat pro mužstvo. Do šancí se dostával a dal z nich dva góly,“ prohlásil tehdy na jeho adresu Jarolím. Tehdy pětadvacetiletému útočníkovi se však dařilo i v domácí soutěži. Na jaře se trefil hned pětkrát, na podzim však jeho výkony pokulhávaly.

iZdroj fotografie: FK Mlada Boleslav

Přesto dokázal nasázet brněnské Zbrojovce hattrick a výraznou měrou přispěl k tehdejšímu čtvrtému místu svého mužstva, které znamenalo účast v předkolech Evropské ligy. Ani tam Mebrahtu nezahálel, proti irskému Shamrocku Rovers vstřelil dohromady tři branky a dopomohl k postupu do dalšího předkola. Na jaře navíc v lize šestkrát skóroval včetně hatticku do sítě Zlína. 

Osudným mu byl březnový zápas českého poháru proti ostravskému Baníku. V 8. minutě sestřelil protihráče loktem a disciplinární komise mu vymeřila třízápasový trest. „Jsem zklamaný Mebrahtua, který se neudržel a zachoval se, jako kdyby nevěděl, o co se v Mladé Boleslav hraje,” prohlásil tehdy kouč Weber pod kterým australský střelec nastoupil ve zbytku sezóny ke dvanácti minutám.

Nečekaný přesun do Sparty

V létě s ním klub předčasně ukončil smlouvu. O to překvapivější byl zájem pražské Sparty, která jej získala jako náhradu za tehdy zraněného Václava Kadlece. „V Boleslavi jsem před pár dny rozvázal smlouvu a měl jsem několik nabídek. Když se ale ozve klub jako Sparta, nejde to odmítnout,” prohlásil. „Jsem šťastný. Sparta je velký klub, který je známý v celé Evropě. Je mi ctí, že jsem tady a doufám, že tu prožiju úspěšné období,“ uvedl tehdy.

Opak však byl pravdou. Mebrahtu se ve Spartě neprosazoval, nastoupil jen sedmkrát a od listopadu nastupoval pouze za rezervu. Po konci sezóny zamířil do maďarského Puskáse, ale ani tam mu pšenka nekvetla. V sedmnácti ligových utkáních se trefil pouze jednou a po konci ročníku zamířil zpět do Austrálie.

iZdroj fotografie: AC Sparta Praha

V tamním Brisbane Road jeho fotbalová stopa zatím končí, čtvrtý celek uplynulého ročníku s ním neprodloužil smlouvu. Kde bude Gol-Gol Mebrahtu pokračovat v kariéře je otazníkem, faktem však zůstává, že na doby kdy v dresu Mladé Boleslavi sbíral hattricky dnes může jen vzpomínat. Během posledních tří let se totiž ve všech soutěžních utkání trefil právě jen třikrát.

zdroj: denik.cz, fkmb.cz, sparta.cz, brisbaneroar.com.au, transfermarkt.com

Diskuze Vstoupit do diskuze
102 lidí právě čte
Autor článku

Tobiáš Cimrman

Zobrazit další články