Jahody chutnají snad bez rozdílu všem generacím. Jsou sladké a na začátku léta se na ně těší téměř každý. Lze je přidávat do domácích zmrzlin, jogurtů, vytvářet z nich kompoty, dávat je do buchet nebo je jíst jen tak v jejich syrovém stavu. Jahody jsou zásobárnou vitamínu B, provitamínu A, vitamínu C, draslíku, vápníku, fosforu a železa, dále v nich najdete kyselinu salicylovou, citrónovou a šťavelovou. Samotné jahody tedy mají příznivé účinky na naše zdraví a léčit mohou například:
- cukrovku
- chudokrevnost
- překyselení žaludku
- žluté zuby
- revmatismus
- ledvinové a močové kameny
- slabé nervy
- chudý krevní oběh
Kromě těchto pozitivních účinků ale v sobě skrývají také něco, z čeho nebudete příliš nadšení.
Nebezpečí, které jahody skrývají
-
Molice skleníková
Molice vypadá jako malá můra bílé barvy, která si pochutnává na všem, co najde. Boj s ní je velmi těžký a odstranit ji úplně je opravdu složité. Nejlépe se to zahrádkářům daří s plnou výzbrojí chemických postřiků, které ale potom ulpívají na jahodách a představují riziko pro lidské zdraví. Jakmile tedy víte, že někde měli molice, rozhodně si odtamtud neberte jahody.
-
Třásněnka
Především jahody ze zahraničí mohou hostit tohoto krásného leč škodlivého broučka. Třásněnka dostala své jméno podle dlouhých třásní, nacházejících se na konci jejích křídel. Z rostlin vysává šťávu svým sacím ústrojím, čímž někdy může přenášet i onemocnění. Chycený jahodník na sobě poté nese tmavě zabarvené kapky trusu.
-
Mšice
Mšice jsou paraziti, kteří sají z rostlin jejich šťávy. Problém je, že jakmile jich uvidíte v zahradě pár, do několika dnů bude zamořena celá vaše úroda. Jahody po jejím útoku odumírají, listy se překrucují a plody nedozrávají. Kromě poškození rostliny může dojít i k přenosu některých onemocnění.
-
Sviluška ovocná
Jakmile listy jahodníků začnou chytat stříbrný nádech a plody se budou deformovat, máte co dělat se sviluškou. Tento velmi malý parazit je okem neviditelný, lupou velmi těžko. Proto je tak těžké jej určit jako zdroj vašich obtíží. Zbavit se ho lze jen těžko a bez chemického postřiku to nepůjde zřejmě vůbec.
-
Ploštice
I tito parazité mají bodavě sací ústrojí, které mají většinou přizpůsobené na saní rostlinných šťáv. Jahody jsou po jejich zásahu nepravidelné a lze na nich nahmatat hrbolky. Napadené plody byste neměli konzumovat.
Jak vybrat zdravé jahody
Pokud nemáte na zahrádce vlastní jahody a jste odkázáni na nákup těchto plodů, potom zaměřujte na tmavě červené plody, bez různých skvrn. Plody vhodné ke konzumaci se na trhu objeví koncem května či začátkem června – dříve jsou sice také k zakoupení, ale nejenom že chuťově nejsou moc dobré, ale také jsou plné různých chemikálií. Lepší než větší plody, jsou rozhodně jahody s plným aroma.