Horké obiloviny jsou trendy více než kdy jindy. Bulgur, žito, ječmen. Vše je na stolech vidět stále častěji. Dokonce i restaurace nabízí ovesné vločky.
Většina lidí, kteří dodržují zdravé stravovací návyky, snídá ovesné vločky. Tito lidé to nedělají jen proto, že to prospívá jejich zdraví, ale také proto, že jim tento styl snídaně vyhovuje a pokrm jim zachutnal. Lidé totiž zjistili, že díky této vydatné snídani udrží svou soustředěnost a navíc se cítí plní po celé dopoledne. Pokud se tedy snažíte jíst zdravě, zkuste také zařadit do svého jídelníčku teplé ovesné kaše a podobné pokrmy.
Celozrnné výrobky poskytují živiny
Jistě víte, že tato zrna vám poskytují živiny včetně hořčíku, selenu, mědi, manganu, vitaminu E a také sloučenin zvaných fenolové kyseliny. Studie naznačují, že fenolové kyseliny mohou pomoci chránit před srdečními chorobami a některými druhy rakoviny. V jedné snídaňové misce byste tedy měli mít celá zrna. Třeba ovesné vločky, klidně i instantní. Miska by však neměla mít celkově více než 200 kalorií a více než gram tuku. Důležité je hlídat také obsah cukru. Toho využijte maximálně dvě lžičky. Ideálně si však kaši nedoslazujte.
Naopak nezapomínejte na to, že snídaně musí obsahovat vlákninu, bílkovinu a nějaký sodík. Co se týká vlákniny mělo by jí být minimálně 3 gramy, nevadí však pokud ji bude více. U bílkovin by mělo jít o minimálně 4 gramy. Sodíku byste neměli v misce zkonzumovat více než 100 gramů. Že je to moc složité a nevíte si rady, jak by taková miska s vyváženou stravou měla vypadat? Máme pro vás tipy na pět misek, které jsou ideální a dodají vašemu tělu přesně to, co potřebuje.
Pět tipů na snídani pro vás
Dopřejte si dopoledne správný start s vydatnou strukturou a bohatou ořechovou chutí ovsa. Povařte ovesné vločky pár minut a přidejte javorový sirup, hrnek mléka a trochu ovoce dle chuti. Další den vyměňte ovesné vločky za bulgur. Vyrobíte z něj lahodnou snídani plnou všeho, co vaše tělo potřebuje. U Američanů je oblíbený také takzvaný kashi pilaf, což jsou předpřipravené snídaňové cereálie. Pokud nemáte na přípravu snídaně tolik času využijte instantní ovesné kaše.
Lze je koupit i v jednorázových balíčcích. Stačí je pouze zalít horkou vodou a zamíchat. Při nákupu si však dejte pozor na složení. Některé kaše mohou obsahovat příliš mnoho cukru a to není žádoucí. Na trhu je jich nepřeberné množství, skvělá je ovšem ta s pekanovými ořechy. Poslední možností snídaně je využít pšenice kamut, která má bohatou máslovou chuť. Díky své přirozené nasládlé chuti je tedy skvělou volbou na přípravu snídaně. Vyzkoušejte do této obiloviny přidat sušené nebo čerstvé ovoce, ořechy či mléko a javorový sirup.