Zmar fotbalové Sparty trvá. Taková bilance se na Letné většinou neodpouští

Ze šesti posledních zápasů Sparta čtyřikrát prohrála a pouze jednou dokázala vyhrát. Krize úřadujících mistrů trvá. Dříve ji letenský klub často řešil velice rázně.

i Zdroj fotografie: AC Sparta Praha
                   

Kouč Lars Friis má se Spartou na kontě fantastické úspěchy. Ještě jako asistent Briana Priskeho dvakrát pomohl vyhrát ligový titul a jednou domácí pohár. A především: po 19 letech – už jako hlavní trenér – na Letnou vrátil Ligu mistrů. Jenže jízda jeho týmu se v minulých týdnech zasekla. Vždyť z posledních šesti utkání Sparta vyhrála pouze jednou. Něco takového dlouho nepamatuje.

Friis: Na to nejsme zvyklí

Málokterý trenér by v minulosti nebyl po takové bídě pod tlakem, klub často řešil podobnou krizi velmi rázně. To nyní nejspíš nehrozí. Friis má stále pevnou půdu pod nohama. Ale výkony jeho týmu jsou alarmující. Tři ze čtyř porážek přišly v lize. Sešup odstartovala pohroma doma s Olomoucí (2:3), poté Sparta padla v derby se Slavií (1:2) a naposledy v neděli v Plzni (0:1).

Fotbalista Sparty bojuje s následky devastujícího zranění. Musí nosit helmu jako Čech

„Ztratili jsme už hodně zápasů, na což nejsme zvyklí. Ale není to jen o utkáních, musíme na tom pracovat každý den v tréninku. Samozřejmě nejsme šťastní, některé věci nás štvou. Teď nejde o Ligu mistrů, musíme předvádět dobré výkony v domácí soutěži, kde potřebujeme vyhrávat. To je nejdůležitější,“ řekl iSportu Friis.

Kouč: Musíme se vrátit k začátkům

Sparta přijela do Štruncových sadů po debaklu 0:5 na Manchesteru City. A drtivá porážka nejspíš zanechala na týmu stopy. Výkon byl velmi slabý. A hráči navíc nedávali do zápasu všechno – oproti nasazení domácích byl rozdíl markantní. „Potřebujeme pracovat, být lepší a hrát takovým způsobem, v němž jsme byli dobří. To jsme od nás pár týdnů neviděli. Musíme se vrátit k začátkům, a pak můžeme mluvit o titulu,“ nastínil Friis.

Fotbalista se snažil na hřišti zachránit děti. Cobra ho připravila o kus ruky

Ligový šlágr rozhodl ve 30. minutě Prince Adu. Viktoria v lize se Spartou bodovala počtvrté z posledních pěti zápasů. Z toho třikrát zvítězila. Nejzásadnější čísla ale ukazuje tabulka Chance ligy. V ní je letenský celek nyní dokonce až třetí se ztrátou devíti bodů na vedoucí Slavii. Tohle se bude úřadujícímu šampionovi stahovat velmi těžko. A dánský trenér Friis to musí dobře vědět.

Na SportechŽivě jsme také psali o zmizení kouče, který v lize zachránil Slavii.

Co říkáte na výkon Sparty v Plzni? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
96 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články