Českému hokejovému šampionovi zničilo kariéru nevyléčitelné onemocnění

Jeho hokejová kariéra měla jepičí život. I přesto se dostal do slavné NHL a stal se juniorským mistrem světa. Pak ho zradilo vlastní tělo. Na milovanou hru musel zapomenout.

i Zdroj fotografie: HK Hradec Králové
                   

Verdikt lékařů byl neúprosný. Je to nevyléčitelné. „Ty jsi skončil. Zapomeň na hokej. Jestli budeš hrát dál, tak umřeš,“ popsal pro web Bez frází bývalý hokejista Petr Svoboda slova primáře těsné poté, co absolvoval odborné vyšetření. Porucha nervosvalového přenosu. Autoimunitní onemocnění, s nímž ani moderní věda nic nenadělá. „Vyšel jsem z ordinace jako zmlácený. Čekala na mě přítelkyně, tak jsem ji vzal za ruku, že jdeme pryč,“ vzpomínal.

Svoboda má 18 zápasů v NHL

„Chtěla, abych se posadil a řekl jí to. Tak jsem si sedl a rozbrečel se,“ dodal Svoboda. To mu bylo dvaadvacet. Než se dozvěděl krutou diagnózu, stihl toho v hokeji celkem dost. Syn bývalého vynikajícího obránce a trenéra Radoslava Svobody prošel draftem NHL, kde si ho z pětatřicáté pozice vybralo Toronto. Za Maple Leafs dokonce odehrál v sezoně 2000/01 v nejlepší lize světa osmnáct zápasů. Navíc si přivezl ze Švédska zlato z juniorského světového šampionátu.

Zlatému českému hokejovému hrdinovi šlo o život. Hodinu a půl ho operovali

Pak už to šlo z kopce. „Představte si dvě puštěné televize vedle sebe, jak se je pokoušíte sledovat najednou. Přesně to jsem viděl, kdykoliv jsem ve druhém roce na farmě Toronta přišel domů z tréninku a zapnul telku. Nezacílil jsem na jeden bod. Moje oči se v něm nepotkaly, pokračovaly každé svým směrem dál a křížily se,“ popisoval svoje stavy. „Nejdřív jsem to přikládal námaze. Prostě moc trénujeme, musím si odpočinout. Jenže mé stavy se nelepšily. Do toho únava. Šílená únava,“ pokračoval Svoboda.

Nemohl vůbec spát

Když byl přetažený, čtyřiadvacet hodin nespal. I přes obrovské vyčerpání nedokázalo jeho tělo zrelaxovat. „Po příchodu z NHL na farmu jsem byl všude o dva kroky rychleji. Za rok jsem ale najednou nemohl nikomu ujet. První sezonu jsem měl hodnoty využití kyslíku VO2 max přes šedesát, ve druhé jsem spadnul někam k padesáti, přitom jsem trénoval pořád stejně,“ nechápal rodák z Jihlavy.

Razie v domě olympijského vítěze z Nagana. Veškerá špína dopadla na něj, což zničilo jeho zdraví

Na začátku třetího roku v zámoří byla jeho výkonnost alarmující. V Torontu s ním přestali počítat. Na farmě to bylo podobné. „Měsíc po začátku sezony jsem se tedy vrátil do Třince, jemuž jsem v extralize patřil. Tam moje potíže vygradovaly,“ řekl Svoboda. Že není něco v pořádku, mu oznámili až při druhém vyšetření v Jihlavě. Konečná diagnóza padla u primáře v Ostravě. „Naučil jsem se s tím žít. Na vrcholový sport to sice není, ale na ten rekreační je to celkem v pohodě,“ dodal pro iDnes nynější asistent trenéra extraligového Kladna.

Na SportechŽivě jsem také psali o českém hokejovém šampionovi, který měl vážnou nehodu.

Jak byste se vypořádali s takovým osudem? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
118 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články