Zlatému českému hokejovému hrdinovi šlo o život. Hodinu a půl ho operovali

Na tréninku mu otekla noha takovým způsobem, že ani nemohl chodit. Jenže problém byl nakonec vážnější, něž se zdálo. Český hokejový mistr světa měl namále.

i Zdroj fotografie: Český olympijský tým
                   

Bývalý hokejový brankář Tomáš Vokoun měl při své štaci v Pittsburghu Penguins velké štěstí. V roce 2013 mu po jednom tréninku otekla noha takovým způsobem, že se nemohl téměř hýbat. „Když to viděl masér, okamžitě volal doktora. Ten mě hned odvezl do nemocnice, kde mě hodinu a půl operovali,“ řekl tehdy Blesku Vokoun, kterého ho vážnost situace zaskočila. „Krevní sraženiny jsem měl od půlky stehna skoro až k srdci. Utekl jsem hrobníkovi z lopaty,“ prozradil pro MF DNES.

Vokoun kariéru odsunul

V té době měl sedmatřicet let. „Pro mě je nejdůležitější, abych byl zdravý. Dám na lékaře. Na prvním místě bude při rozhodování zkrátka zdraví a až pak vše ostatní,“ řekl Vokoun, když se vrátil z nemocnice. O pár dnů později byl konkrétnější. „Kariéru v žebříčku priorit odsunuji. Jako hokejista jsem starý, ale jako člověk ještě ne. Doufám, že mám ještě víc než polovinu života před sebou. Zdraví je mnohem důležitější než sport,“ řekl jasně.

Při nehodě utrpěl český hokejista fatální zranění. Do NHL dojel na vozíku a stal se mistrem světa

Obdobné potíže měl český hokejový hrdina v roce 2006, když hájil branku Nashvillu. Problém ale nebyl takového rozsahu a vyřešily ho víceméně prášky na ředění krve. „Bylo to něco podobného, ale žádná souvislost mezi nimi není,“ vysvětloval český reprezentační brankář. „Už mě samozřejmě napadlo, že by to pro mě mohlo znamenat konec kariéry. Nebylo by to pro mě tak těžké rozhodnutí. Teď hlavně poslouchám doktory,“ dodal Vokoun.

Skončil v 38 letech

Rekonvalescence byla o něco delší než u prvního případu, ale po novém roce mohl opět chytat. V dubnu 2014 nastoupil ve dvou zápasech za farmářský tým Wilkes -Barre / Scranton Penguins a čekal na stálou nabídku z NHL. Nedočkal se. Rozhodl se tak v osmatřiceti letech ukončit kariéru. „Je to definitivní. Už není na co čekat,“ řekl pak Vokoun v rozhovoru pro deník Sport.

Razie v domě olympijského vítěze z Nagana. Veškerá špína dopadla na něj, což zničilo jeho zdraví

„Nechtěl jsem chytat za každou cenu. Skončit pak někde na farmě, to už pro mě není,“ vyjádřil se Vokoun ke svému odchodu. „Když se ohlédnu zpátky, můžu být maximálně spokojený,“ dodal vzápětí rodák z Karlových Varů. Aby také ne. V neprestižnější hokejové lize odchytal 700 zápasů. Vokoun má také dvě zlaté medaile z MS a bronzovou placku z olympijských her v Turíně.

Na SportechŽive jsme také psali o českém šampionovi, který čelí další žalobě kvůli dluhům.

Co říkáte na kariéru Tomáše Vokouna? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Autor článku

Radek Bardouzl

Zobrazit další články