Česká olympijská šampionka vytvořila pár s Ruskou. Říká, že trpí obyčejní lidé

Světová deblová jednička si na turnaji v Číně zahrála po boku ruské tenistky. Dvojnásobná česká olympijská vítězka tím nařízení vlády neporušila, spoustu lidí však podráždila.

i Zdroj fotografie: Wuhan Open Tennis
                   

Dokud se spor mezi Ruskem a Ukrajinou nevyřeší, bude se zápolení ruských sportovců na mezinárodním poli stále řešit. O to víc, pokud se s nimi spojí i někdo z jiné země. Před pár dny se svět zaznamenal partnerství české tenistky Kateřiny Siniakové a Jekatěriny Alexandrové ve čtyřhře na turnaji v čínském Wu-chanu. Nepřekročila tím Siniaková, olympijská vítězka z Paříže a Tokia, pomyslnou čáru?

Siniaková nic neporušila

Podle českých expertů nikoliv. Alespoň co se týká oficiálních předpisů. Spoustu lidí tím ale podráždila. „Není to v rozporu s nařízením vlády,“ řekl ke kauze Siniakové pro Deník šéf Národní sportovní agentury Ondřej Šebek. Pravidla z loňského roku totiž obsahují tři zásadní body. Prvním je, že je omezen start ruských a běloruských sportovců v Česku.

Česká wimbledonská vítězka kritizuje tenisovou legendu. Takové selhání dlouho neviděla

Jednotlivci sem přijet mohou, ale nesmí reprezentovat svou zemi. Dále se podle závazného dokumentu zakazuje start týmů z těchto zemí na českém území. Zapovězen je také start českých reprezentantů na zápasech či turnajích v Rusku i Bělorusku. Žádný z těchto bodů tedy Siniaková, která dříve tvořila stálý pár s Barborou Krejčíkovou, neporušila. Jekatěrina Alexandrova navíc žije od dětství v České republice.

Ruska, která žije v Česku

Devětadvacetiletá tenistka se narodila v Čeljabinsku, v Praze bydlí a trénuje. Mluví česky a jednu dobu se dokonce uvažovalo o tom, že by mohla získat české občanství. Z toho nakonec sešlo. I tak je ale talentovaná tenistka v Česku prakticky jako doma. „Když jsem byla malá, přijeli jsme tam na dětský turnaj a rodičům se to líbilo. Velké množství kurtů a spousta klubů pro trénink,“ popsala pro Sport Express Alexandrova, která stála po boku Siniakové už v roce 2019. Ve Wuchanu spolu došly až do semifinále.

Zlatý český olympionik Macháč září. Jeho kouče vyhodili z reprezentace

A jak to bere samotná česká tenistka? Jelikož má po svém otci ruské kořeny, dotýká se jí válka ještě víc než běžného Čecha. Cítí hořkost. „Ti nahoře si něco dokazují a trpí obyčejní lidé,“ podotkla pro Aktuálně osmadvacetiletá tenistka, která se po vypuknutí konfliktu necítí příliš komfortně. Má problémy se dostat za částí rodiny do Moskvy. „Babička s dědou navíc nejsou nejmladší, může se něco stát a já už je nemusím vůbec vidět,“ prohlásila Siniaková.

Na SportechŽivě jsme také psali o českém trenérovi, který navzdory ruské agresi trénuje Dynamo Moskva.

Co říkáte na spojení Siniakové s ruskou tenistkou? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Autor článku

Radek Bardouzl

Zobrazit další články