Bývalý brankář Sparty Marek Štěch přestupuje z anglické Championship. Kam zamíří?

                   

Bývalá jednička pražské Sparty Marek Štěch mění působistě. Z druholigového anglického Luton Town odchází do Mansfieldu Town, hrajícího až čtvrtou nejvyšší soutěž League Two. „Marek je top golman,“ říká manažel Mansfieldu Graham Coughlan. „O jeho přestup jsem se snažil dvanáct měsíců, je velkou úlevou, že je konečně tady,“ dodal.

Bývalý mládežnický reprezentant, který za Lvíčata odchytal pět utkání se rozhodnul pro přestup zejména kvůli herní vytíženosti. Když do Lutonu přicházel v létě 2017 jako jednička, klub hrál League Two, ale během tří let se ocitnul až v druhé nejvyšší soutěži. Do výborné formy se rozehrál Štechův konkurent mezi třemi tyčemi James Shea, Luton navíc za rekordní částku 1,5 miliónů euro koupil chorvatského golmana Simona Slugu a pro českého golmana zbyla role trojky.

Štěch patřil mezi největší naděje české brankářské školy. Ještě v šestnácti letech odešel do West Hamu United, později putoval po hostováních v Bournemouthu, Leyton Orientu nebo Wycombe, avšak ani tam se neprosadil. Následovalo úspěšné angažmá v Yeovil Townu, za který odchytal 72 utkání a tehdejší kouč reprezentace Pavel Vrba ho povolal i na reprezentační sraz.

i(zdroj: twitter.com/Stechy100)

Ještě jako hráč Yeovilu pak upoutal pozornost českých médií, když při derby zveřejnil na svém Twitteru vzkaz „Jude Slavie, Jude Slavie, #derby, pojdme Sparticko“ a později přidal ještě další „Lets go Sparta, Slavie zasrani zidi.“ Tweety po několika hodinách smazal. „Udělal jsem hloupost, byla to ode mě blbost. Tehdy jsme postoupili do play off, byl jsem hyperaktivní a pořádně jsem nevěděl, co píšu,“ řekl Štěch. „Hned jsem se za to omluvil. Poučil jsem se z toho, něco takového už nikdy neudělám,“ vzpomíná.

Jako volný hráč se pak v létě 2014 objevil na soupisce Sparty. Za tu, zejména kvůli zranění Davida Bičíka, odehrál 19 utkání. Po uzdravení Bičíka a dalších příchodech Štěch nenastupoval a o tři roky později odešel právě do Lutonu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Autor článku

Tobiáš Cimrman

Zobrazit další články