Olympijský vítěz z Nagana opustil český hokejový svaz. Kvůli spolupráci s StB došlo k ostré hádce

Nechtěl být konkrétní, ale tajemství dlouho nevydrželo. Slavný český trenér musel ze svazu pryč. Šampion z Nagana nepřekousl minulost svého šéfa.

i Zdroj fotografie: Český hokej
                   

Jeho konec na hokejovém svazu před třemi lety všechny překvapil. Slavomír Lener, který zastával funkci šéftrenéra a manažera rozvoje hokeje, ani nechtěl udat pravý důvod svého odchodu. „Mohu potvrdit, že spolupráce se Slavomírem Lenerem byla na základě vzájemné dohody ukončena. K podrobnostem se nebudeme vyjadřovat,“ uvedl tehdy mluvčí Zdeněk Zikmund.

Lener nevydýchal minulost Krále

„Skončil jsem na svazu dohodou. Nepokračuju už v žádné funkci. Dohodli jsme se, že důvody neuvedeme,“ nechtěl vítěz z Nagana nic prozradit. Důvod byl ale prostý a vyplaval na povrch hned vzápětí. Lener nevydýchal minulost tehdejšího prezidenta svazu Tomáše Krále, který spolupracoval s StB. Lener měl Královi vyčíst spolupráci s vojenskou kontrarozvědkou v 80. letech minulého století a vyzvat ho po tajné volbě výkonného výboru, který hlasoval 9:1 pro Královo setrvání ve funkci, k rezignaci.

Český olympionik podlehl démonům. Kvůli závislosti přišel i o angažmá v NHL

Celá kauza bývalého šéfa svazu se týká jeho aktivního zapojení do spolupráce s vojenskou kontrarozvědkou, která byla součástí StB. Král ve svazcích figuroval pod krycím jménem „Renáta“, což sám nepopřel. Vysvětlil, že ho zařadili na velitelství motostřelecké divize v Plzni. Tam prý působil ve funkci vyšetřovatele a podílel se na prověřování záležitostí souvisejících s ochranou státního tajemství, prověrkami jeho nositelů a šetření tzv. mimořádných událostí v armádě.

Král svou roli popírá

Ovšem podle archivu mělo během necelého roku proběhnout přes dvacet schůzek, kde měl Král informovat o soukromí nadřízeného. Měl zajistit nakreslený plánek bytu či klíče od něj. To Lener nechtěl jen tak přejít. „Kategoricky popírám, že bych postupoval tak, jak je nepravdivě uvedeno v záznamech. Tedy prohledávání bytu, pracoviště a oděvů, získávání klíčů, instalací odposlechů a podobně. Naopak. Osobu, o kterou se jedná, jsem o zájmu kontrarozvědky informoval. Nikdy jsem neučinil nic, čím bych prověřovanou osobu poškodil,“ uvedl Král v tiskové zprávě.

Ztráta pro český hokej. Kariéru mistra světa utnul nebezpečný syndrom už v 31 letech

Na svoji obhajobu tehdy dokonce nabízel rozhovor s danou osobou. Uvedl také, že podle spisů i jeho odposlouchávali. „Po skončení základní vojenské služby moje kontakty s VKR skončily. S civilní StB jsem nikdy nespolupracoval. Nabídky spolupráce, které mi v tomto směru byly učiněny, jsem jednoznačně odmítl. Dokazují to jak spisy, tak termíny archivace svazku,“ řekl Král, který z funkce prezidenta hokejového svazu odstoupil na vlastní žádost v roce 2022. Devětašedesátiletý Lener už se na svaz ale nevrátil.

Na SportechŽivě jsme také psali o českém kanonýrovi, který prožívá další zklamání.

Co říkáte na kauzu Krále? Napište nám svůj názor do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Autor článku

Radek Bardouzl

Zobrazit další články