Vážná nemoc zastavila kariéru kapitána české hokejové reprezentace

Nic takového dříve nezažil. Zpráva doktorů ho proto zasáhla. Kapitán české reprezentace dokonce musel kvůli vážné chorobě přestat s hokejem.

i Zdroj fotografie: Český hokej
                   

Kapitán české hokejové reprezentace Roman Červenka zatím zůstává po přestupu do Pardubic za očekáváním. První gól po comebacku do domácí soutěže vstřelil Mladé Boleslavi, ale ten byl zatím za devět zápasů jediný. K tomu zlatý hoch z Prahy přidal pouhé čtyři asistence a jako celé Dynamo se trápí. Naposledy prohrálo i derby s Hradcem (2:1 po prodloužení). Naštěstí mu snad zatím drží zdraví. V minulosti už ho nejednou zradilo.

Červenka: Nebylo to normální

Vážný problém řešil hlavně v roce 2018. Tehdy lídrovi národního týmu lékaři diagnostikovali plicní embolii. Z odborného hlediska se jedná o ucpání krevního řečiště plic tzv. vmetkem (nejčastěji z dolní končetiny). Postihne-li rozsáhlou oblast plic, dochází k poklesu krevního tlaku, šoku a… Může dojít i na nejhorší. Samozřejmě záleží na rozsahu embolie a fyziologických rezervách pacienta.

Fotbalový velikán Šmicer prozradil, kolik vydělával. Ve Slavii to byla bída

„Ne snad, že bych se bál o život, ale měl jsem ze sebe zvláštní pocit už hodně týdnů dozadu. Věděl jsem, že je něco špatně, ale nevěděl jsem, co. Nebylo to normální. Hrál jsem, trénoval, regeneroval, všechno jako obvykle, přitom jsem to nebyl já. Necítil jsem se vůbec dobře. Připadal jsem si skoro jako nesportovec. Hrozně rychle jsem byl zadýchaný, špatně se mi dýchalo, i když jsem nebyl v kdovíjaké zátěži,“ popsal tehdy v rozhovoru pro Sport Červenka.

Tehdy hrál za Curych

„Fyzicky jsem si připadal úplně někde jinde než vždycky. Napadalo mě, že mám zablokované žebro nebo něco v tom smyslu, ale potíže vycházely odjinud. Zašel jsem si na testy, ale ty žádnou výraznou odchylku neprokázaly,“ pokračoval osmatřicetiletý Červenka, který tehdy oblékal dres švýcarského Curychu. Zlom přišel po reprezentačním srazu na začátku listopadu, kdy se vrátil zpátky do Švýcarska.

Komentátor Záruba kritizuje českou extraligu. Vadí mu hon za miliony

Tam se jeho zdravotní stav zhoršil natolik, že musel ihned vyhledat lékařskou pomoc. „Poslali mě na krev a tam zjistili, že to není dobrý. Diagnostikovali mi i zánět na plicní stěně, tam už mě to začalo strašně bolet,“ přiznal hokejový útočník. Pomoc přišla naštěstí včas. Červenka tak nebyl v ohrožení života a ani si neodnesl žádné trvalé následky. I tak český reprezentant musel přerušit kariéru více než na tři měsíce.

Na SportechŽivě jsme také psali o problémech Patrika Eliáše v Rusku.

Co říkáte na výkony Romana Červenky v extralize? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články