Plánují Čechům znechutit hokej? Pro olympijské hry chystají revoluci v pravidlech

V Mezinárodní federaci ledního hokeje nemají asi všech pět pohromadě. Zvažují zcela změnit pravidla v Česku tolik milovaného sportu. Tomu se snad ani nechce věřit.

i Zdroj: Český hokej
                   

Nechce se tomu věřit, ale opravdu se o tom jedná. Mezinárodní federace ledního hokeje uvažuje nad tím, že jednou z novinek pro zimní olympijské hry ve francouzských Alpách v roce 2030, bude hokej ve formě tři na tři. Tahle novinka vzešla z nedávného kongresu IIHF v řeckém Rhodosu. Turnaj by podle vyjádření prezidenta IIHF Luca Tardifa zřejmě doplnil klasický formát pět na pět. Nápad se údajně líbí i Mezinárodní olympijské komisi.

Lobuje šéf IIHF

„Taková míra oživení, jaké dosáhly basketbal tři na tři, sedmičkové ragby nebo plážový volejbal, je něco, co jsme nikdy nečekali,“ řekl Tardif. „Mělo to obrovský dopad na získání nových členů a také na další finanční příležitosti,“ prozradil, že o novince uvažují především kvůli tomu, aby zvýšili ekonomický zisk. „Je to otevřené, ale pro celý hokej se jedná o velkou příležitost,“ opakoval prezident IIHF, který už zřejmě slyší, jak mu chrastí peníze v kapse.

Český reprezentační hokejista vyhrožoval posádce letu likvidací. Skončil na policii

Tuhle variantu už prosazuje od roku 2021, kdy se dostal do čela IIHF. „Podle mě je velmi důležité nabídnout divákům novou variantu hokeje. Současná generace často přepíná napříč programy v televizi. Lidé by se raději podívali na dva hodinové zápasy než na jeden, který by trval dvě a půl hodiny,“ lobuje Tardif, který hledá inspiraci především v letních kolektivních sportech. Například v ragby, které nabízí formát o sedmi hráčích, a také v basketbalu a jeho variantě tří proti třem.

Nic bližšího není známo

Olympiády by se mělo zúčastnit celkem osm ženských týmů a osm mužských. Celkem se jedná o zhruba dvě stě čtyřicet nebo více sportovců, což by znamenalo patnáct hráčů na každé soupisce. O těchto detailech se bude ale pravděpodobně v IIHF dál vyjednávat. Z logistických důvodů by se hrálo na hokejových kluzištích se standardními rozměry, ale pravidla by byla logicky jiná. Jejich přesné znění ovšem také není známo.

Český hokejový reprezentant inkasoval za klukovinu celosvětový zákaz hraní

Další otázka je, kdo bude turnaj vlastně hrát. Budou to stejní hokejisté, kteří odehrají turnaj klasického hokeje pět na pět? Nebo se ho zúčastní pouze hráči z NHL? Organizačních věcí, které nejsou dořešené, je ještě opravdu hodně. Proto se vůbec neuvažuje, že by se podobný turnaj konal na blížících se olympijských hrách v Itálii v roce 2026. Nicméně Tardif se svého snu nevzdává. „Více medailí pro hokej. To přece není špatné,“ pronesl na závěr.

Na SportechŽivě jsme také psali o bolestivém zranění českého hokejového reprezentanta.

Co říkáte na možnost hrát hokej tři na tři? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Autor článku

Radek Bardouzl

Zobrazit další články