Český hokejový reprezentant inkasoval za klukovinu celosvětový zákaz hraní

Slušně rozjetou kariéru českého hokejisty zastavila hloupá chyba. Zaplatil za ni hodně. A navíc si zničil pověst profesionálního sportovce. Dostal ale druhou šanci.

i Zdroj fotografie: HC Kometa Brno
                   

Dnes už se znovu prohání po ledě v dresu Pardubic. Před čtyřmi roky, když zrovna nakoukl do národního týmu, ale přišel krutý trest. Za užití zakázaných látek dostal hokejista Jan Mandát zákaz téměř ve všech soutěžích na světě. Dlouho se pokoušel o zmírnění rozsudku komise, ale naprosto marně. V Evropě měl kompletně zavřená dvířka, stejně tak i za velkou louží, kde mohl naskočit až do třetí nejvyšší East Coast Hockey League.

Mandát měl 116 kilo

Když se Mandát dozvěděl, že by mohl nastupovat aspoň v ECHL, než trest pomine, neměl zrovna ideální formu. Na vině byla i jeho psychika. „Když jsem odlétal do Ameriky, měl jsem sto šestnáct kilo. Trápily mě i nějaké deprese a životospráva nebyla na dobré úrovni. V Americe jsem se snažil srovnat. Když jsem se vrátil, váha byla kolem stovky,“ zavzpomínal na těžké chvíle po vyřčení trestu.

Českou hokejovou hvězdu v bolestech odnesli z ledu. Kariéra nad propastí

ECHL ale byla jeho jediná šance, jak se alespoň trochu udržovat ve formě. „Bez hokeje jsem byl několik měsíců, už to bylo strašně dlouhé. Jsem nadšený, že zase budu moct dělat, co mě baví a co umím,“ řekl tehdy šikovný útočník. „Napadaly mě všemožné myšlenky, dokonce i takové, že už se k hokeji nikdy nevrátím,“ dodal Mandát. Naštěstí se nevzdal a v ECHL se činil. Dokonce natolik, že majitel Pardubic Petr Dědek změnil svůj původní verdikt.

Dostal druhou šanci

„Honza Mandát se vrátí v lednu do Pardubic. Odpyká si zasloužený trest, pořád na sobě pracuje u hokeje zůstal a navzdory mým původním prohlášením dostane druhou šanci. Má co vracet. Věříme, že nám pomůže,“ napsal v listopadu 2022 Petr Dědek na svém twitterovém účtu. To byl u kormidla Pardubic Václav Varaďa, který toho v Pardubicích příliš nestihl. Alespoň pomohl Mandátovi dostat se zpátky formy.

Český reprezentační hokejista vyhrožoval posádce letu likvidací. Skončil na policii

„Pan Varaďa si mě vzal přes přípravu trochu do parády. Sám jsem o to stál. Hned na začátku léta jsme se bavili, že musím shodit. Přeci jen, ty dva roky se někde projevit musí,“ řekl po návratu na východ Čech osmadvacetiletý útočník. Nyní už je jihlavský rodák opět v plné formě a v dresu Pardubic je stálým členem základní sestavy. Doufejme, že to pro něj bylo dostatečné ponaučení a pomůže letos Perníkářům na cestě k vytouženému extraligovému titulu.

Na SportechŽivě jsme také psali o českém hokejistovi, který dál vesele hraje v ruské KHL.

Co říkáte na Mandátův příběh? Napište nám svůj názor do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
89 lidí právě čte
Autor článku

Radek Bardouzl

Zobrazit další články