Český fotbalista dostal nekompromisní trest za ovlivňování zápasů. Jde o nejzávažnější případ v historii

Ovlivňoval zápasy a chtěl na tom vydělat. Nyní český fotbalista pyká. A bude tak dlouho, že si po návratu zahraje maximálně za staré pány. Šlo totiž o nejhorší případ.

i Zdroj fotografie: MFK Frýdek-Místek
                   

Na začátku roku padl v Čechách jeden z rekordních trestů za match-fixing neboli ovlivňování zápasů za účelem kurzového sázení. Vyfasoval ho hráč tehdy třetiligového Frýdlantu nad Ostravicí Michal Hladík. Od etické komise Fotbalové asociace ČR má zákaz činnosti na 15 let a peněžitou pokutu ve výši jednoho milionu korun. „Michal Hladík z pozice organizátora opakovaně ovlivňoval zápasy nižších soutěží,“ vysvětlil předseda etické komise Jan Eisenreich.

Hladík: Trest mě šokoval

„Odvolal jsem se. Budu dál bojovat a hájit svou nevinu. Tak jako u soudu, kde jsem byl zproštěn všech obvinění,“ řekl Michal Hladík exkluzivně v rozhovoru pro Deník. „Trest mě šokoval. Přijde mi absurdní a spíše jako takový pokus o hledání obětního beránka. Pokud to porovnám s ostatními tresty, například těmi, které padaly v souvislosti s aférou pana bývalého místopředsedy FAČR Berbra a jsou dostupné na webových stránkách FAČR, tak ty tresty jsou až směšné v porovnání s mým,“ hájil se Hladík.

Kouč Trpišovský se obává o svou hvězdu. Slavia se musí připravit na nejhorší

Ten se měl pokusit ovlivnit dva zápasy domácího poháru mezi Valašským Meziříčím a Slavičínem a později Třincem. Ovlivnit měl i jeden třetiligový duel ČFL mezi Rakovníkem a Motorletem. On sám v utkáních nehrál. Vše řešil přes prostředníky, kterými byli bývalí mládežničtí reprezentanti Filip Firbacher a Javier Neruda. Firbacher si nezahraje 30 měsíců, Neruda rok a půl. Obecně, se v těchto případech nesází na vítěze, ale třeba na počet vstřelených branek, penalt nebo žlutých karet.

Ukončili s ním spolupráci

„Uvedené prošetřované skutky se měly odehrát v letech 2019 až 2021, tedy v době, kdy Michal Hladík neměl s našim klubem nic společného,“ reagovalo na zprávu o trestu vedení frýdlantského klubu. „I přesto, že ctíme presumpci neviny, rozhodli jsme se přerušit spolupráci s Michalem Hladíkem až do definitivního rozhodnutí,“ doplnili v prohlášení členové výkonného výboru 1. BFK Frýdlant nad Ostravicí.

Vysvobození pro českého fotbalového reprezentanta. Získal vysněné angažmá

„Etická komise rozhodla o prakticky nejzávažnějším případu match-fixingu po dobu své činnosti. Udělila vysoký trest panu Hladíkovi, který byl organizátorem a k ovlivňování zápasů přemlouval další hráče, naléhal na ně,“ uvedl předseda etické komise Eisenreich. Jedná se o rekordní trest. Tím dosud nejtvrdším byl v roce 2020 sedmiletý zákaz činnosti pro Lukáše Křečka z klubu SK Slaný. Hráč následně neuspěl s odvoláním a ukončil kariéru. Tak uvidíme, jak to nakonec dopadne v tomto případě.

Na SportechŽivě jsme také psali o kolapsu týmu, za který hráli i dva čeští reprezentanti.

Co říkáte na tento případ? Napište nám svůj názor do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
73 lidí právě čte
Autor článku

Radek Bardouzl

Zobrazit další články