Neznámý český hokejový brankář ohromil v zámoří. Může vydělat miliony

Už v patnácti letech zamířil do USA za velkým snem. A nyní se k němu neznámý český hokejový brankář pomalu prokousává. Je blízko slovutné NHL.

i Zdroj fotografie: NHL.com
                   

V přípravě na novou sezonu Jakub Dobeš ohromil zámořské experty. Gólman Montrealu kryl za necelých 29 minut všech 12 střel a podílel se v přípravném utkání NHL na výhře Montrealu nad Philadelphií 5:0. Třiadvacetiletý odchovanec Havířova odchytal druhou polovinu utkání a gólmana Caydena Primeaua vystřídal za stavu 1:0.

Dobeš čeká na premiéru

Montreal draftoval Dobeše v roce 2020 v 5. kole na 136. pozici. Rodák z Ostravy odešel za velkým životním snem už v roce 2017, po dvouletém působení na Ohio State University v NCAA chytal poslední rok na farmě v Lavalu v AHL. „Bylo to těžké, když jsem sem přijel poprvé. Přišel jsem ale na to, co musím udělat, abych byl úspěšný. Tvrdě jsem makal a na každý krok se soustředil. A je dobré mít také zdravé sebevědomí,“ řekl Dobeš.

Smutný osud českého hokejového hrdiny z Nagana. Milionové dluhy, naletěl lichvářům

Na premiéru v NHL Dobeš ještě čeká. Ale ta může brzy přijít. Mohl by se do ní dostat zajímavou cestou. Vždyť ho minuly všechny reprezentační výběry, nikdy nebyl v záři reflektorů národního týmu. O svou šanci si řekl díky parádním výkonům v hodně sledované NCAA, kde dokonce pronikl mezi kandidáty na prestižní Mike Richter Award pro nejlepšího brankáře.

Může vydělat 20 milionů

Jeho píle si všiml Montreal, s nímž se loni domluvil na dvouleté nováčkovské smlouvě. Díky ní si mohl ročně vydělat až 925 000 dolarů. Vzhledem k působení v AHL ale dostal jen zlomek téhle částky. Pokud by však letos začal chytat v NHL, vydělal by kolem 20 milionů korun. „Bez Američanů bych se nikdy nedostal na takový level, na jakém jsem. První rok a půl nebyl určitě lehký, ale od té doby jsem strašně vděčný za to, že jsem tady dostal šanci,“ uvedl Dobeš v minulosti pro Hokej.

Jsem podobný typ jako Cristiano Ronaldo, říká jeden z českých hokejových hrdinů

Přitom loni na farmě prožil Dobeš těžké období. Do své nováčkovské sezony vstoupil nevýraznými výkony. Byl skoro na odpis. „V každé fázi kariéry jsem nejdřív hrál druhé housle, než mi svěřili pozici jedničky,“ uvedl 193 cm vysoký hráč pro oficiální web NHL. „Nezačal podle svých představ, ale skvěle se rozkoukal. Vidíme, že je sebevědomý. Chce čelit střelám a mnohem víc kontroluje hru před bránou,“ prohlásil na jaře Jean-François Houle, hlavní trenér Lavalu, za který český brankář odchytal 51 zápasů a patřil tak k nejvytíženějším gólmanům AHL.

Na SportechŽivě jsme také psali o českém hokejistovi, který odborníky oslnil čtyřbodovým představením.

Co říkáte na cestu, kterou ušel brankář Dobeš? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články