Potraviny, které udržují vaše srdce v dobré kondici a bojují proti infarktu i mozkové mrtvici

Zdroj fotografie: Pixabay

Statistiky jsou děsivé. Srdeční onemocnění jsou zodpovědná za velký počet úmrtí. Je tedy důležité udržet srdce v dobré kondici.

Srdeční onemocnění jsou velkým strašákem nás všech. Existují však věci, které můžeme udělat proto, aby naše srdce bylo zdravé. Důležitým faktorem je samozřejmě vyhýbání se tabákovým výrobkům. Dalším faktorem pro zdravé srdce je dostatek pohybu. Vliv na jeho funkci má však samozřejmě také strava. A právě o ní nyní budeme hovořit. Znáte potraviny, které pomohou udržet vaše srdce v dobré kondici?

Celozrnné je lepší

Podle výzkumu lze riziko srdečních onemocnění snížit o více než 20–25% zahrnutím tří denních porcí celých zrn do vaší stravy. Je to proto, že jejich otruby a klíčky bohaté na živiny obsahují základní živiny, jako jsou vitamíny B, vláknina a antioxidanty, které zmírňují chronický zánět, který může vést k srdečním onemocněním. Pomáhají také snižovat špatnou hladinu cholesterolu a podporují stabilní hladinu glukózy v krvi, aby udrželi cukrovku typu 2 na uzdě. Denně tedy snězte alespoň tři porce těstovin, chleba nebo ovesných vloček.

Zdroj fotografie: Pixabay

Konzumujte nenasycené tuky. Při vaření tedy používejte olivový nebo řepkový olej. Ačkoli se často věnuje pozornost olivovému oleji, řepka je další skvělá volba. Má nižší hladinu nasycených tuků a má vysoký obsah mononenasycených tuků ve srovnání s jinými populárními oleji. Výzkum ukazuje, že olej může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi a snížit riziko cukrovky 2. typu. Cílem je získat 25 až 35% celkových kalorií z nenasycených tuků. To se rovná asi 55 až 77 g nenasyceného tuku pro referenční dietu s 2 000 kalorií.

Zdroj fotografie: Pixabay

Vhodné jsou i plody moře

Chcete snížit riziko srdečních onemocnění o více než třetinu? Ujistěte se, že ryby, jako je losos, tuňák, krevety a halibut, si dvakrát týdně najdou cestu na váš talíř. Ryby a jiné mořské plody jsou bohaté na omega-3 tuky a další živiny podporující srdce, včetně vitamínu D a selenu. Studie zahrnující stovky tisíc subjektů ukázala, že konzumace přibližně jedné až dvou porcí tučných ryb týdně snížila riziko úmrtí na srdeční choroby přibližně o 36%. Ideální je jíst ryby nebo mořské plody dvakrát týdně.

Zdroj fotografie: Pixabay

I listová zelenina je pro srdce dobrá! Zapojte tedy do jídelníčku rukolu, špenát, řeřichu nebo brokolici. Tmavá listová zelenina dodává značné množství folátu, což je vitamin B, který pomáhá štěpit aminokyselinu zvanou homocystein – důležitá funkce, protože přebytek homocysteinu souvisí s vyšším rizikem infarktu a mozkové mrtvice. Součástí zdravého stravování může být i káva. Pití kávy denně je spojené se snížený rizikem úmrtí na srdeční choroby, mrtvice a cukrovky. Bez problému si tak dopřejte dvě až tři kávy denně.