Některé produkty, které nabízí obchody s potravinami se tváří zdravě, skutečnost je však bohužel mnohdy jiná

                   

Ne všechno, co je balené, je špatné. Ale je toho mnoho. Jaké jsou nejzdravější potraviny v supermarketu? A co je naopak velmi nezdravé?

Samozřejmě, že nejzdravější je ovoce a zelenina. Co dalšího je však zdraví prospěšné, ačkoli je to třeba balené? A co naopak není dobré vůbec vkládat do nákupního košíku?

Čerstvé je samozřejmě nejlepší řešení

Kupujete si raději kompotované ovoce než čerstvé. Takové plátky broskví v sirupu. Je to pohodlné a sladké, že? Broskve jsou skvělým doplňkem k obědu, ale ne v případě, že jsou nabité cukrem. Ačkoli existují verze bez cukru, neznamená to, že v nich nejsou sladidla. Zdravé nejsou ani na první pohled prospěšné cereální tyčinky. Ono müsli s mnoha gramy cukru vám nic dobrého nepřinese. Pozor si dávejte také na probiotické jogurty. Některé z nich jsou také velmi sladké. Ideální je koupit si Skyr, který má hodně vápníku a málo cukru.

iZdroj fotografie: Pixabay

Ochucené ovesné vločky také nejsou nejlepším řešením zdravé stravy. Ideální je koupit si klasické ovesné vločky a ochutit je doma. Skvělé jsou s jogurtem a ovocem. Arašídové máslo. Je skvělé. Kupte si však klasické. To se s níženým obsahem tuku není zdravější. Má sice méně tuku, ale za to více cukru a dalších škodlivých látek. Nevhodné jsou také balené uzeniny. Medová šunka může být velmi chutná, ale jde o zpracované maso s mnoha přísadami, včetně sodíku a dusičnanů.

Vlastní výroba je vlastní výroba

Milujete rajčatovou omáčku? Udělejte si vlastní, čerstvou. V té kupované bude pravděpodobně zbytečně mnoho cukru a sodíku. Pokud nechcete dělat svoji, zkuste hledat alespoň nízký obsah cukru. Obdobné je to s ledovým zeleným čajem. Pokud si koupíte balený, bude v něm mnoho cukru a fruktózy. Ideální je připravit si vlastní. Stačí uvařit klasický sypaný čaj, dát vychladit do lednice a před podáváním přidat citron a led. Bude vynikající.

iZdroj fotografie: Unsplash

Máslo není pro vaše tělo ideální, absolutně nevhodný je však margarín. Snižuje dobrý cholesterol a zvyšuje ten špatný. Máslo je tedy lepší volbou, případně olivový olej. Používáte sušené mléko do kávy? Zapomeňte na něj. Je plné umělých příchutí a cukru. Použijte raději mandlové nebo třeba kokosové mléko. Chutnat by vám mohlo také ovesné mléko. Případně je vhodnější kravské mléko než to sušené.

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články