Je seitan zdravý? Vše o této proteinové alternativě

                   

Seitan je rostlinná alternativa masa s pšeničným lepkem jako hlavní složkou. Jaké jsou výhody a nevýhody této alternativy? Jaká jsou rizika? Jak ho jíst?

Seitan je vlastně rostlinné maso. Jde o jakési pšeničné maso či pšeničný protein, který má staaroasijské kořeny. Říká se, že ho objevili budhističtí mniši. Nepleťte si seitan s tofu nebo tempehem. Tofu i tempeh jsou vyráběné ze sójových bobů. Seitan je založený na hydratovaném vitálním pšeničném lepku, který poskytuje jeho výraznou žvýkací masitou strukturu a neutrální chuť.

Proč je seitan tak populární?

Popularita seitanu stoupá spolu s poptávkou po dalších alternativách veganského masa. Jeho struktura je podobná struktuře masa a má vyšší obsah bílkovin než mnoho jiných rostlinných potravin. Navíc je poměrně levný, snadno dostupný a všestranný. Zajímavé je, že seitan si můžete vyrobit sami doma nebo si ho zkrátka koupit v obchodě. V obou případech se mísí pšeničná mouka s vodou a hnětením se oddělí škrob.

iZdroj fotografie: Pixabay

Proces se opakuje, dokud nezůstane pouze pšeničný protein. Ten se pak vaří s bylinkami, kořením a podobně. Tradiční seitan se vyrábí z vody, vitálního pšeničného lepku, sójové omáčky a česneku. Sójová omáčka poskytuje slanost a lahodnost. V tradičních verzích pak najdete také mouku z fazolí garbanzo, odtučněnou sójovou mouku, nutriční droždí, rýžový ocet, melasu, cibuli, zázvor či olej z rýžových otrub.

Seitan je nabitý bílkovinami

Stejně jako maso, tak také seitan poskytuje našemu tělu bílkoviny. Je také zdrojem železa a má relativně nízký obsah sacharidů. Seitan poskytuje všech devět esenciálních aminokyselin. Konzumace seitanu vám pomůže zajistit, že dostáváte dostatečné množství bílkovin při přechodu k rostlinnému stravovacímu stylu. Tento způsob stravování má své vlastní přínosy pro zdraví.

iZdroj fotografie: Pixabay

Navzdory jeho výhodám je při užívání seitanu nutná určitá opatrnost. Důležité je myslet na to, že obsahuje sodík. Pokud se snažíte vyhnout přidaným cukrům, zkontrolujte si před nákupem seitanu štítky. Některé značky obsahují cukr nebo melasu. A pak je tu lepek. Seitan je založen čistě na pšenici – je to v podstatě pšeničný protein nebo lepek, takže není vhodný pro ty, kteří mají bezlepkovou dietu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články