Tento ruský recept vás zbaví veškerých zdravotních neduhů. Vyzkoušejte ho!

                   

Fermentaci neboli kvašení používali pro úpravu potravin už naši prapředkové, kteří takto vyráběli alkohol a další pochutiny. Ani my dnes jsme nepřestali tohoto procesu využívat. Konzumujeme takto připravené zelí, jogurty nebo třeba kefíry či již zmíněný alkohol. Kvašení z mnoha ohledů velmi zdravé a suroviny takto zpracované mohou i léčit. Toho si všimli Rusové, kteří připravili kvas z červené řepy, která představuje jednu z nejzdravějších potravin na světě. Podívejte se, jak může vám pomoci s vaším zdravím.

Zdravotní účinky červené řepy

Tato kořenová zelenina je díky své barvě, kterou způsobuje betanin, naprosto nepřehlédnutelná. Obsahuje výrazné množství sodíku, dusíku, vápníku, fosforu, vitamínu C a B a vlákniny. Spousta živin, které v ní umožňuje léčení například těchto nemocí:

  • kornatění tepen
  • problémům s ledvinami
  • žaludečním problémům
  • ateroskleróza
  • problémům s játry
  • chudokrevnost
  • rakovina
  • průjem nebo zácpa
iŘepa je účinná proti kornatění tepen.

Ruský recept na kvas z červené řepy

Potřeby:

  • 100 gramů rozinek
  • 200 gramů bílého nebo hnědého cukru
  • 2x polévková lžíce mouky nebo kus žitného chleba
  • 700 gramů červené řepy
  • 2 litry vody

Postup:

  1. Připravte si velkou zavařovací sklenici nebo skleněný či keramický džbán o objemu alespoň 3 litry. Budete potřebovat také něco na jeho uzavření jako je víčko s dírami nebo gáza či plátýnko.
  2. Červenou řepu dobře omyjte a oloupejte. Nakrájejte ji nadrobno a vložte do sklenice.
  3. K řepě přidejte rodinky, mouku či chleba a cukr.
  4. Vodu převařte v hrnci a nechte ji vychladnout. Teprve poté ji nalijte do sklenice.
  5. Vše dobře promíchejte a poté zadělejte víčkem nebo gázou. Důležité je, že obsah bude moci dýchat.
  6. Kvas odložte do chladnější místnosti. Nevadí, když bude na světle, ale nedávejte ji na přímé paprsky. Dvakrát denně obsah promíchejte vařečkou nebo jinou dřevěnou špachtlí.
  7. Po týdnu přestaňte míchat, a ještě jeden týden nechte odpočívat bez zásahu. Pěnu svrchu nesbírejte, jedná se o zátku, která napomáhá kvašení.
  8. Po uplynutí dvou týdnů sceďte a kvas máte hotový.

Jak kvas z řepy užívat

Aplikovat kvas byste měli 3x denně po 3 až 4 polévkových lžících. Důležité je ho konzumovat před jídlem. Poté, co všechen kvas spotřebujete, nechte tělo, aby se doočistilo samo. Alespoň tři měsíce neprovádějte žádnou detoxikaci. Teprve poté můžete tento postup zopakovat. Je možné, že během užívání řepného kvasu budete mít problémy s trávením, protože tělo se zbavuje toxinů. Průjem je tedy poměrně běžný a v tomto případě i ozdravný. Kvas není vhodný pro děti a těhotné ženy či jedince s většími problémy s ledvinami.

iZkvašená červená řepa vás očistí.
Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články