Sedm nemasových kompletních proteinů

                   

O tom, že jsou proteiny důležité slýcháváme často. Většina lidí si myslí, že maso je jejich nejlepší zdroj. Je, ale existují i další potraviny plné bílkovin.

Věděli jste, že nejen maso, ale i další potraviny jsou považované za kvalitní zdroje bílkovin? Existuje dokonce několik rostlinných zdrojů proteinů. Některé z nich vás možná překvapí. Zřejmě už jste slyšeli pojem kompletní protein. Co to je? Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin a my potřebujeme aminokyseliny, aby se v našem těle mohly vytvářet hormony a enzymy. Tělo si dokáže některé z těchto aminokyselin vyrobit samo, ale devět z nich musí být konzumováno potravou – těch devět se nazývá esenciální aminokyseliny.

Kompletní proteiny

Kompletní protein obsahuje všech těchto devět esenciálních aminokyselin v dostatečném množství. Neúplným proteinům chybí jedna nebo více těchto esenciálních aminokyselin a jedná se obvykle o rostlinnou stravu. Neúplné bílkoviny mohou stále dodávat to, co tělo potřebuje. Ačkoli se dříve myslelo, že tyto neúplné zdroje bílkovin musíte jíst společně s dalšími, abyste vytvořili kompletní bílkovinu, nyní víme, že stačí jíst různé druhy bílkovin po celý den. Kompletní bílkovinou je maso, není to však jediná možnost.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Kompletní bílkoviny poskytne třeba quinoa. Půl šálku quinoi obsahuje čtyři gramy kompletních bílkovin. Navíc je dobrým zdrojem vlákniny. Quinoa má jemnou ořechovou chuť a lze ji podávat jako přílohu nebo jako teplou snídani. Další kompletní bílkovinou jsou vejce. A nejen v bílku! Ze sedmi gramů bílkovin ve velkém vejci jsou tři gramy ve žloutku. Navíc žloudek obsahuje živiny, které bílek nemá. Tudíž se mu nevyhýbejte. Vysoce kvalitní bílkovinou je i sója. Ať už v tobolce jako edamame, v mléce nebo jako tofu.

Další potraviny bohaté na bílkoviny

Věděli jste, že skvělým zdrojem bílkovin mohou být také pistácie? Nedávná analýza ukázala, že pražené pistácie obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Úžasným zdrojem jsou samozřejmě mléčné výrobky. Oba druhy bílkovin v mléčných výrobcích (syrovátka a kasein) jsou úplné. Ve skutečnosti se při analýze kvality bílkovin mléčné výrobky umístily na vyšší pozici než hovězí maso. Ať už si vyberete plnotučné nebo netučné mléko, obsah bílkovin je zhruba stejný (asi 8 gramů na šálek). Hrnek jogurtu, zejména řeckého, může mít ještě víc.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Kompletním proteinem je i pohanka. V jedné studii se říká, že je plnější a uspokojivější než rýže nebo pšenice. Přidejte si tedy pohanku do svého salátu nebo pečte z pohankové mouky. Svému tělu tak jenom prospějete. A na závěr nesmíme zapomenout na ryby. Ryby jsou vynikajícím zdrojem chudých a vysoce kvalitních bílkovin. Ačkoli je losos považován za „mastnou“ rybu, tyto tuky chrání srdce a jsou dobré pro mozek. Zhruba sto gramová tilapie nebo filet z lososa obsahuje více než 20 gramů bílkovin.

Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články