Bramborová šťáva účinně zabíjí rakovinu a snižuje krevní cukr

                   

Italové mají těstoviny, Japonci zase rýži a střední Evropa má jako svou základní potravinu brambory. Spousta typických českých jídel spoléhá na brambory ať už jako surovinu nebo jako přílohu. Právě proto, že brambory jíme naprosto běžně, neuvědomujeme si jejich léčivé schopnosti. Obzvlášť, když přijde řeč na syrové brambory, které mnozí považují za nezdravé a někdy dokonce až zdraví nebezpečné. Jistě, brambory s klíčky nebo zelenou slupkou není vhodné jíst zasyrova, pro běžné brambory to ale neplatí. To dokonce potvrzují mnohé lékařské studie, které zaznamenaly příznivé účinky syrových brambor například na cukrovku, rakovinu, bolest v kříži, vysoký krevní tlak, apod.

Brambory jsou plné zdraví

Lilek brambor je rostlina, jejíž hlízy můžete během oběda vidět na svém talíři. Běžné brambory jsou velmi nenáročnou plodinou, a proto jsou tak oblíbené. Bramborová slupka obsahuje živiny v podobě vitamínu C, vitamínu B6, draslíku, hořčíku, zinku, železa, proteinů a uhlohydrátů. Bohužel část těchto látek se vařením ztrácí, což je veliká škoda. Syrová brambora střední velikosti totiž obsahuje až 45% doporučované denní dávky vitamínu C. Izolovaná šťáva z brambor toho přitom pro vaše zdraví může udělat mnoho dobrého:

  • Léčba kožních problémů – hydratování pleti, při odstranění černých teček a akné dosáhnete přikládáním nastrouhané brambory na problematické místo. Stejné účinky mají brambory i na celulitidu.
  • Podpora imunity – díky vysokému obsahu vitamínu C.
  • Odplavování škodlivin – detoxikace organismu slupkou z brambor a jejich nahrazení spoustou živin.
  • Zmenšuje rakovinotvorné buňky – toto zjištění prezentovat Dr. Kagamine, profesor medicíny z Japonska, který izoloval ze syrových brambor základní složku. Tuto látku poté testoval na myších, u kterých bylo prokázáno zmenšení nádorových buněk.
  • Potlačuje únavu
  • Snižuje obsah cukru v krvi – tím pomáhá předcházet vzniku cukrovky.
  • Pomáhá při onemocnění jater a ledvin – pročišťují organismus.
  • Ochrana proti kardiovaskulárními onemocněními – konzumací syrových brambor tak můžete předcházet mrtvici.
  • Účinná při léčbě gastritidy a jiných žaludečních problémech – léčí nejen záněty žaludku, ale také problémy s trávením a dvanácterníkové potíže.
iVařením brambory zbavujete mnoha živin.

Příprava domácí bramborové šťávy

Výroba šťávy z brambor je velmi jednoduchá. V podstatě stačí brambory vložit do odšťavňovače, který práci vykoná za vás. Další možností, pokud tímto přístrojem nedisponujete, je brambory nakrájet na velmi tenké plátky a položit na látku. Do té bramborové plátky zabalte a šťávu vymačkejte. Poslední možností je brambory nastrouhat a nechat odstát. Vzniklou směs poté přeceďte přes plátýnko a bramborovou drť přitom dobře vymačkejte.

Před vytvářením šťávy nikdy nezapomeňte brambory dobře očistit od zelených míst a klíčků. Slupku bramborám nechte, neboť se v ní nachází mnoho živin. Na dochucení šťávy lze použít ovoce nebo zeleninu vlastní volby – například můžete přidat šťávu z mrkve, jablek nebo citrónu. Na doslazení použijte med.

iSlupku odstraňujte jenom pokud je to nutné.
Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články