Vyzkoušejte blahodárnou zeleninu pro vaše játra a střeva

                   

Víte, proč se v pohádce o velké řepě všichni tolik snažili ji dostat ven? Protože jim za to stála. Červená řepa je totiž jednou z nejzdravějších zelenin vůbec. Roste jako dvouletá rostlina, přičemž my z ní konzumujeme její podzemní část. A v té se nachází vysoký podíl minerálů, jako je draslík, sodík, fosfor, vápník a železo nebo potom vitamíny jako je C. Za zmínku také stojí obsah cukrů a vlákniny. Ačkoliv je červená řepa původem ze Středomoří, dnes je oblíbená téměř po celém světě. První záznamy jsou o ní už ze starověké Mezopotámie a antického Říma.

Co všechno vám může přinést z hlediska zdraví

Jak již bylo řečeno, červená řepa je zdraví prospěšná, protože obsahuje mnoho minerálů, živin a vitamínů. Účinky těchto látek na naše tělo ale nejsou z takového výčtu příliš zřejmé. Podívejte se proto, na které konkrétní nemoci a neduhy vám pomůže.

  • chudokrevnost – tvorba červených krvinek
  • zdravý vývoj plodu v těhotenství
  • úprava zažívání
  • pročištění střev
  • pozitivní účinky na ledviny – je močopudná
  • zlepšuje metabolismus
  • eliminuje projevy chřipky a nachlazení

Jak na červenou řepu

Vzít si červenou čepu a jen tak ji křoupat ke svačině asi není příliš reálný způsob konzumace. Přesto syrová nastrouhaná v salátu v kombinaci s česnekem, kozím sýrem, pomeranči nebo jablky, ořechy či zelím, je výborná. Dá se ale také dusit nebo vařit a podávat k masu jako příloha. Pokud ji chcete ochutnat, tak jako první recept zvolte tento jednoduchý salát:

Potřeby:

  • 3x středně velká červená řepa
  • 2x menší cibule
  • špetka soli
  • ocet
  • panenský olivový olej

Postup:

  1. Při vaření řepy máte dvě možnosti. V prvním případě vařte řepu ve vodě přibližně 2 – 3 hodiny, dokud nezměkne. Pokud nemáte tolik času, vařte ji zprudka na nejvyšší plamen asi 15 minut. Poté ji vložte do ledové vody. Tento teplotní šok způsobí, že řepa „dojde“ do měkkého stavu.
  2. Cibuli nakrájejte najemno.
  3. Uvařenou řepu nakrájejte na kostičky a smíchejte s cibulí v míse.
  4. Dochuťte olejem, octem, popřípadě trochou citrónové šťávy.
iJednoduchý salát, který můžete vyzkoušet samotný nebo jako přílohu k masu.
Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články