Trávení potravy je velmi složitý biochemický metabolický proces, během kterého se jídlo rozkládá a živiny se vstřebávají do našeho těla. Vzhledem k tomu, že mnoho potravin z obchodů je upravováno, aby mělo co nejdelší lhůtu trvanlivosti, dostávají se do našeho organismu i různé konzervační látky a škodliviny. S těmi si sice zažívací ústrojí umí do jisté míry poradit, pokud toho ale začne být příliš, potom nezvládání takového množství může vést k dyspepsii.
Trávící obtíže a jak se jich zbavit
Jako dyspepsie jsou označovány obecně problémy s trávením, které se mohou projevovat jako pocit sytosti, plynatost, nevolnost, zvracení, zácpa nebo průjem. Taková dysfunkce trávícího ústrojí vede k tomu, že se špatně vyprazdňujete a vaše plná střeva způsobují bolest břicha. Ani hubnutí v takové nepohodě není možné. Při správně fungující mikroflóře byste se měli vyprazdňovat jednou až dvakrát denně, v opačném případě se jedná o důsledek nadměrného užívání léků, malého množství konzumované vlákniny či dehydratace. Pokud se chcete svých zažívacích problémů zbavit či si pročistit svá střeva, potom vyzkoušejte tento zeleninový salát, který navrátí vašemu tělu zdraví – dokáže totiž dodat vlákninu, odplaví toxiny z těla, detoxikuje vás a k tomu vám urovná hladinu pH v těle.
Potřeby podle poměru:
- 3 díly bílého nebo červeného zelí
- 1 díl červené řepy
- 1 díl mrkve
- lněný, avokádový nebo olivový olej
- citrónová šťáva
- bylinky na dochucení
Postup:
- Zelí, červenou řepu a mrkev nastrouhejte nebo nakrájejte najemno. Všechny ingredience by měly být syrové, pouze řepa je povolena uvařená.
- Do základu zamíchejte trochu oleje a citrónové šťávy.
- Podle chuti přidejte bylinky.
- Salát ihned konzumujte. Vhodné je ho jíst po tři po sobě následující dny, aby bylo pročištění zaručeno.