Účinný sirup na kašel a proti zahlenění, který pochází už ze starověku

Mrkev máme stále všichni zafixovanou jako dobrou pro náš zrak. Pozitivní účinky mrkve na náš zrak sice už vědci vyvrátili, ale i přesto vám tato zelenina v mnohém může zdravotně přispět. Podívejte se, jak si poradí s kašlem a usazenými hleny.

Mrkev je plná vitamínů.

Kašel, rýma a zahlenění jsou nemoci, které lidstvo sužují již od počátku. Proto naši předci vymýšleli různé přírodní léky, které by je těchto neduhů zbavili. Dnes vám přinášíme recept, jehož kořeny sahají až do starověku. Založen je především na mrkvi, která je plná antioxidantů a vitamínů. Recept je vhodný pro děti i dospělé a na jeho pravidelným užíváním mohou rovněž získat diabetici a osoby s vysokým krevním tlakem. Mrkev je obecně velmi přínosná a to ve všech formách – džusu, syrová, v salátu, apod.

 

Mrkev jako spasitel našeho zdraví

Mrkev obecná je oblíbená kořenová zelenina, kterou není těžké pěstovat i na vlastní zahrádce. Pokud ale tuto možnost nemáte, lze ji velmi snadno získat i v obchodě v bio kvalitě. Obsahuje vysoký podíl vitamínu C, sodíku, draslíku, vápníku, fosforu, vlákniny a bílkovin. Je ale také plná karotenu, který jí dává její typické oranžové zabarvení. Ten není škodlivý, ale pokud budete mrkev konzumovat ve vysoké míře, může vám zabarvit kůži do oranžova. Jinak ale mrkev může prospět vašemu zdraví z mnoha ohledů:

  • snižuje špatný cholesterol
  • podporuje imunitu
  • snižuje pravděpodobnost výskytu některých druhů rakoviny
  • detoxikuje organismus od škodlivin
  • podporuje metabolismus a zlepšuje trávení
  • očišťuje pleť od akné a černých teček
  • podporuje srdečně-cévní systém, takže pomáhá předcházet infarktu
  • kostem dodává vápník
  • pomáhá na kašel na hleny

 

Recept na mrkvový sirup

Potřeby:

  • 500 gramů mrkve v bio kvalitě
  • čistou vodu
  • 3x – 4x polévková lžíce medu

Postup:

  1. Mrkev oloupejte a opláchněte pod vodou. Nakrájejte ji na menší kousky.
  2. Do hrnce dejte vodu v takovém množství, aby mrkev byla ponořená. Vařte, dokud mrkev nezměkne.
  3. Sceďte, ale vodu ponechte stranou, aby vychladla.
  4. Uvařenou mrkev ručně nebo v mixéru rozdrťte na kaši.
  5. Do vychladlé vody, ve které se mrkev vařila, přidejte med a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté přidejte mrkvové pyré a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
  6. Sirup uchovávejte v lednici.

Užívejte 3 až 4 polévkové lžíce sirupu denně. Po dvou dnech byste se měli cítit lépe.

Mrkvový sirup můžete pít studený i teplý.