Dvouletá rostlina schovávající se za ne příliš dobře znějícím latinským názvem Beta vulgaris, není nic jiného než řepa červená. Doputovala k nám ze Středomoří, přičemž prvotní záznamy o ní jsou už z třetího tisíciletí před naším letopočtem. Konzumuje se její podzemní část, která je plná vitamínů a zdravých látek, jako je například sodík, draslík, fosfor, vitamín C a další. Účinkuje močopudně, odstraňuje zácpu, působí pozitivně na střeva. Podle některých studií dokonce umí zabíjet nádorové buňky. Zkrátka tohoto zvládne opravdu hodně.
Červená řepa v salátu chutná skvěle
Málokdo by si vzal syrovou červenou řepu a jedl jí samotnou. Abyste se ale nepřipravili o všechny její zdravé účinky, zkuste ji v kombinaci například s česnekem, zelím, křenem, jablkem, pomeranči nebo ořechy. Když řepu navíc uvaříte, neztratí nic ze svých schopností, naopak vám bude ještě více chutnat. Uvařenou ji zkuste s masem nebo jenom tak s citrónem a máslem namísto oblohy. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, společně s řepou budete cítit, jak vaše zdraví narůstá. Má totiž vliv na:
- průtok krve – okysličuje a vyživuje orgány
- hladinu špatného cholesterolu, který eliminuje
- zdravou funkci jater
- detoxikaci těla
- proces stárnutí, který zpomaluje
- funkci našich cév – pomáhá tak předcházet infarktům a mrtvicím
- trávení – obsahuje antioxidanty a vlákninu
- energii
- podávání výkonů – podporuje výdrž při vytrvalostních cvičeních