Není cibule jako cibule. Ačkoliv všechny do jisté míry pomáhají v regeneraci našemu zdraví, červená cibule je v tom mnohem úspěšnější než její kolegyně. Červená či jinak řečeno fialová cibule je velmi rafinovaná nejen ve svých účincích na naše zdraví, ale také ve svém vzhledu a chuti. Protože je vzhledově výraznější, dodává jídlu estetičtější vzezření, rovněž její chuť je sladší a jemnější než u klasické bílé cibule. Právě proto je v kuchyni tak oblíbená. Kromě toho, jídla a marmelády z ní připravené jsou doslova instantním podzimem ve sklenici. Vy si z ní ale můžete připravit i něco lepšího než jenom delikatesní pokrm.
Červená pomůže vašemu zdraví
Červená či až fialová barva této cibule je daná díky antioxidantům a barvivu anthocyaninu. Obě tyto látky jsou pro lidské zdraví hodně prospěšné, takže právě díky nim má cibule svoje vlastnosti. Vědci totiž prokázali, že účinkuje na naše zdraví. Konzumace červené cibule pomůže:
- snižovat cholesterol
- regulovat hladinu cukru v krvi
- pozitivně působit na trávící trakt
- zásobovat naše tělo vitamíny
- podporovat činnost střev a žaludku
- zabraňovat otokům a svědění po bodnutí hmyzem
- působit preventivně proti infarktu a mrtvici
- regenerovat játra
- chránit nervový systém
- udržet pevnost šlach, vazů a chrupavek
- působit preventivně proti některým druhům rakoviny
Cibulový sirup pro vaše játra
Co budete potřebovat:
- 900 g cukru
- 1 kg červené cibule
Postup:
- Zbavte cibuli slupky a nakrájejte ji na menší dílky, které potom umelte v mlýnku na maso.
- Přidejte do rozmačkané cibule cukr a pořádně promíchejte.
- Nechte přibližně 10 dní louhovat. Cibule by přitom neměla být na přímém slunečním světle.
- Směr poté přelijte přes plátýnko do skleněné nádoby a uschovejte do lednice.
- Sirup užívejte 2x denně po dvou lžících vždy po jídle.